De afgelopen tijd zijn talloze tarieven voor internet en vast bellen bij alle KPN-merken omhoog gegaan. Het gaat om verschillende wijzigingen, die vaak stapsgewijs worden ingevoerd.

Bij Telfort, de prijsvechter van KPN, worden de vaste gesprekstarieven én het starttarief opgeschroefd. Daarnaast worden ook internetabonnement van 20 Mb duurder. Dat laatste heeft met een inflatiecorrectie te maken, stelt het telecombedrijf.

Maar analist Ed Achterberg van Telecompaper signaleert dat KPN vooral zijn marges wil verbeteren. "Het lijkt erop dat Telfort een uitgekiend programma uitrolt om de diverse tarieven en voorwaarden voor bestaande klanten aan te passen in het voordeel van Telfort."

Aansluitkosten uit de mottenballen

Ook bij het KPN-merk zelf wordt getracht meer geld aan elke abonnee te verdienen op basis van hetzelfde belgedrag. Zoals in december al aangekondigd voert het bedrijf per 1april weer de in onbruik geraakte 'aansluitkosten' van 24,50 euro bij het afsluiten van een mobiel abonnement. Ook overstappers van dochterbedrijven Hi en Telfort moeten dit bedrag betalen, meldt Bellen.com. Daarnaast verdubbelt KPN de starttarieven van thuisbellen van 5 naar 10 cent.

Vorig jaar zei KPN nog over de mobiele aansluitkosten: "Heel vroeger gebeurde dat nog wel, maar dat doen we eigenlijk nooit meer. Het zou niet netjes zijn omdat daar weer mee te beginnen."

Onlangs schroefde KPN al de tarieven bij het onlangs overgenomen Debitel met tot 50 procent omhoog. Ook XS4All ontkomt niet aan de campagne. De voip-tarieven blijven weliswaar gelijk, maar alle gesprekken zullen nu per minuut naar boven af worden afgerond.

Geen last meer van concurrentie

"Dit is de macht van de grootste'', aldus Ben Woldring van Bellen.com tegenover de Geassocieerde Persdiensten (GPD). KPN laat in een reactie aan de GPD weten weinig last meer te hebben van concurrerende prijsvechters en op deze manier zijn winstgevendheid wil opkrikken. "Het gestunt met té scherpe tarieven aan de onderkant van de markt is veel minder geworden. Die kleintjes houden het niet vol."

KPN was op donderdagochtend nog niet bereikbaar voor inhoudelijk commentaar.