De Duitse telecomprovider E-Plus komt in handen van het Spaanse Telefonica. Met de verkoop van de KPN-dochter is een bedrag van 5 miljard euro cash gemoeid. KPN verwerft daarbovenop een belang van 17,6 procent in de nieuwe gefuseerde onderneming, waardoor een totale transactiewaarde van 8,1 miljard euro ontstaat. Door de overname smelten de nummer drie (O2) en vier (E-Plus) in de Duitse markt samen.

Door de overname zal het fusienetwerk O2 naast T-Mobile (met een marktaandeel van 20,9 procent) en Vodafone (ook 20,9 procent) één van de drie overgebleven spelers worden met een eigen netwerk. Daarmee wordt Duitsland de minst competitieve markt van Europa.

Direct operator nr. 1

De Spanjaarden worden door de aankoop met 23 procent marktaandeel in één klap de grootste speler bij onze oosterburen, aangezien O2 en E-Plus respectievelijk 13,5 en 9,5 procent bezitten, zo blijkt uit statistieken van Statista op basis van marktgegevens van verschillende Duitse onderzoeksbureaus. De deal moet in 2014 officieel bekrachtigd worden. In Duitsland bellen 113 miljoen mensen via een mobiele telefoon.

KPN onderhandelde al enige dagen over een overname van E-Plus, voor wie het Nederlandse telecombedrijf al jaren een overnamepartner zocht. Vorig jaar was het ook in gesprek met Telefonica, maar liepen de gesprekken vast vanwege onrust op de beurzen. KPN wil de opbrengst van E-Plus gebruiken om haar financiële flexibiliteit te vergroten en zich meer te richten op een fusie met het Belgische Belgacom.

Eerder in Amerikaanse handen

E-Plus bestond sinds 1992, maar kwam in 1999 in handen van KPN, dat wilde uitbreiden naar de Duitse telefoniemarkt en daarvoor 77,5 procent van de aandelen van het Amerikaanse Bell South kocht. In 2002 kwam het bedrijf volledig in handen van KPN.

Volgens de laatste cijfers werken er ongeveer 4500 mensen bij de Duitse operator. Naar verwachting maakt de overname het voor het nieuwe O2 veel goedkoper om een landelijk dekkend 4G-netwerk aan te leggen.