Eurocommissaris Neelie Kroes is samen met alle Europese telecomtoezichthouders, verenigd in BEREC, een onderzoek gestart naar het blokkeren of afknijpen van diensten van derden door mobiele operators. Dat bevestigt Kroes in een e-mailconversatie met Webwereld.

Naming en shaming

“Aan het eind van 2011 zal ik de resultaten presenteren en de namen van operators die dubieuze praktijken bedrijven publiek maken,” aldus Kroes dreigend.

De commissaris benadrukt dat het (nog) geen formeel onderzoek is naar specifieke bedrijven, maar “een systematische inventarisatie van de handelspraktijken van operators inzake netneutraliteit, filteren, afknijpen en blokkeren". Het Directoraat Mededinging, waar Kroes voorheen de scepter zwaaide, is niet betrokken bij het onderzoek.

Mogelijk Europees afknijpverbod

Kroes: “Ik zal specifiek toezien op gevallen van onaangekondigd blokkeren of afknijpen van verschillende soorten data en misleidende reclames over internetsnelheden. Als ik niet helemaal tevreden ben dat consumenten dit kunnen tegengaan door met de voeten te stemmen en eenvoudig van provider wisselen, zal ik niet aarzelen om stringente maatregelen te nemen. Als regels om concurrentie te bevorderen er niet toe leiden dat providers consumenten echte keuze bieden, dan sta ik klaar om het blokkeren van legitieme diensten te verbieden.”

Nieuwe telecomregels

Vanaf medio volgende week zijn er nieuwe Europese telecomregels van kracht. Providers moeten bijvoorbeeld kraakhelder maken wat ze precies doen om hun netwerk te managen en klanten moeten binnen één dag kunnen overstappen naar een andere provider. In Nederland vinden deze regels hun weerslag in het eerder deze week door minister Verhagen gepresenteerde programma Digitale Agenda.nl.

Kroes: “We zullen toezien dat deze regels zullen worden toegepast en gerespecteerd, zodat burgers en bedrijven in de EU kunnen genieten van een open en neutraal internet, zonder verborgen beperkingen en mét de beloofde snelheden.”

Onlangs werd bekend dat zowel KPN als Vodafone de omstreden Deep Packet Inspection (DPI) gebruiken om te monitoren wat hun klanten op het internet doen. Kroes wil niet inhoudelijk ingaan op het gebruik van DPI door KPN en Vodafone voordat boven tafel is wat de operators technisch precies doen.

Stiekem blokkeren taboe

Donderdag nam de Tweede Kamer met ruime meerderheid een motie om netneutraliteit te garanderen en operators te verbieden te discrimineren naar soort gebruik van dataverkeer. Kroes kon voor publicatie nog niet reageren op de motie.

Wel maakt ze duidelijk dat ze niet gediend is van operators die diensten als Skype, Viber, Ping of WhatsApp blokkeren of afknijpen. En dat ze dit stiekem doen is helemaal een doodzonde.

“Ik hou niet van het blokkeren of afknijpen van bepaalde diensten. Maar mocht dat voorkomen, dan moeten klanten van te voren duidelijk worden verwittigd zodat ze een geïnformeerde keuze kunnen maken of de operator wel biedt wat zij willen. Het is overduidelijk niet OK om stiekem te blokkeren of af te knijpen zonder klanten te informeren. Ik vraag dan ook Europese consumenten en bedrijven om waakzaam te zijn bij problemen die ze tegenkomen.”