Eurocommissaris Neelie Kroes haalt fel uit naar EU-lidstaten die de uitrol van 4G-netwerken traineren, door bureaucratisch gesteggel over de 800 MHz frequenties of prijsopdrijving in de frequentieveilingen. Dit terwijl smartphones en tablets als warme broodjes verkopen en de databehoefte explodeert.

Treuzelende hekkensluiters

Slechts een kwart van de Europeanen heeft momenteel beschikking over LTE, tegenover een dekking van 90 procent in bijvoorbeeld de VS. Alleen Duitsland, Zweden en Estland hebben landelijk 4G-dekking, de rest niet of nauwelijks, en dan vooral in de steden.

“Zo run je geen economie. Dit betekent namelijk ook dat Europeanen die in rurale gebieden wonen en mensen op vakantie worden behandeld als tweederangs burgers,” aldus Kroes.

Ze luidt de noodklok en dreigt dat Brussel zal overgaan tot verplicht vrijgeven van de 800 MHz voor 4G door treuzelende lidstaten. Het departement van Kroes heeft recent al verschillende verzoeken tot uitstel van lidstaten afgewezen.

“De EU wankelt richting netwerkafgrond. Wereldwijd neemt het mobiele verkeer 66 procent per jaar toe, smart devices zijn overal en mensen willen video hierop kijken. Zonder meer beschikbaarheid van spectrum valt het allemaal in duigen.”

Nederland in middenmoot

Nederland zit in de middenmoot. De noodzakelijke frequenties zijn vergeven, weliswaar tegen een hoge prijs ( te hoog vinden de providers), en de operators rollen nu stapsgewijs LTE uit. KPN loopt voorop en heeft inmiddels half Nederland gedekt. Vodafone, T-Mobile en Tele2 volgen.