Volgens Eurocommissaris Neelie Kroes is consolidatie in de Europese telecommarkt nodig om een aantal sterke marktleiders over te houden die de middelen hebben om te investeren in mobiele en breedbandnetwerken. Dat is hard nodig om het gat met de Amerikaanse en Aziatische concurrentie te dichten.

Kroes zei dat tijdens de Reuters Technology and Media Summit afgelopen maandag. Daarnaast kondigde ze aan dat ze nu snel met een voorstel komt over hoe lidstaten van de EU investeringen in supersnel glasvezel kunnen stimuleren. Op dit moment gaat het Kroes te traag met de aanleg van breedband glasvezelnetwerken.

'Fusies leiden niet tot minder concurrentie'

Volgens de voormalige Europese concurrentietsarina hoeft marktconsolidatie niet te leiden tot minder competitie in de markt en gaat bescherming van de consument verder dan alleen het zorgen voor een bepaald aantal operators per land.

Dat de Europese telecommarkt in een turbulente fase is beland, is inmiddels wel duidelijk. De toenemende vraag naar mobiel breedband vergt meer investeringen, de huidige verdienmodellen moeten op de kop. Kleinere spelers als KPN en Telekom Austria dreigen te worden vermalen in het geweld en zijn nu ten prooi gevallen aan speculatie. De Mexicaanse miljardair Carlos Slim heeft met zijn telecombedrijf America Movil plannen om tot bijna 28 procent van de aandelen van KPN over te nemen en lanceerde eenzelfde soort aanval op Telekom Austria.

Grote achterstand in breedband

In 2020 moet 50 procent van alle huishoudens aangesloten zijn op supersnel breedband, vindt Kroes. Maar op dit moment is het aantal aansluitingen op glasvezel, een van de speerpunten van Kroes, slechts 5 miljoen, zegt zij. In Japan is dat bijvoorbeeld al 20 miljoen, terwijl Europa veel meer inwoners heeft. Door met het lang verwachte voorstel te komen om nationale overheden handvatten te geven die aanleg van netwerken te stimuleren, wil Kroes daarin een doorbraak forceren.

In Nederland zijn er nu bijna een miljoen consumenten aangesloten op glasvezel, zegt Telecompaper vandaag. Dat zou in 2016 al het drievoudige moeten zijn. De grootste bedreiging voor die uitrol van glasvezel is de extreem lange terugverdientijd en de onzekerheid over regulering van gebruikstarieven door Brussel. Kroes wil daarover in de komende weken meer duidelijkheid geven.