Mobiele interconnectietarieven (ook wel afgiftetarieven of termination rates genoemd) liepen in 2008 sterk uiteen in de EU van 2 cent per minuut (in Cyprus) tot 15 cent per minuut (in Bulgarije). Mobiele tarieven (gemiddeld 8,55 cent per minuut) liggen over het algemeen ook nog eens 10 maal hoger dan vaste tarieven (die variëren van gemiddeld 0,57 cent tot 1,13 cent per minuut).

Als deze "prijsverstoringen" verdwijnen, kunnen bedrijven en huishoudens in de periode 2009-2012 ten minste 2 miljard euro besparen. Ook zouden de kleine telco's door normalisering van de tarieven beter concurreren met grotere mobiele exploitanten, zo laten eurocommissarisen Neelie Kroes (Concurrentie) en Viviane Reding (Telecommunicatie) weten. De interconnectietarieven zijn voor partijen met kleine netwerken een kostenpost en voor de grote telco's juist een melkkoe.

Doorberekend aan consumenten

De onderlinge afrekeningen van providers, die aan de consument worden doorberekend, moeten gebaseerd zijn op de werkelijke kosten, aldus Brussel. Een schappelijke prijs zou in ogen van de Commissie tussen de 1,5 en 3 cent per minuut liggen. Frankrijk is een van de weinige landen die zich reeds aan de aanbevelingen houdt. De Franse telecomwaakhond ARCEP besloot al in oktober 2008 de tarieven te verlagen tot maximaal 2 eurocent per minuut.

De oproep van Kroes en Reding is een zogeheten "aanbeveling". Nationale regelgevingsinstanties dienen zoveel mogelijk rekening te houden met de richtsnoeren van Brussel, schrijft de Commissie.

Roaming

Eerder pakte Brussel met succes het bellen, sms'en en mobiel internetten van het ene naar het andere EU-land aan. Zo wordt vanaf 1 juli 2009 de prijs van mobiel bellen in het buitenland maximaal 43 cent (exclusief btw) per minuut per uitgaand gesprek, en 19 cent voor inkomende gesprekken. In de jaren daarna worden de tarieven langzaam verlaagd. Voor 2011 zijn de prijzen vastgesteld op 35 cent (uitgaand) en 11 cent (inkomend).