De storing is als eerste gemeld door de lokale site Over Eindhoven. Een woordvoerder van Vodafone bevestigt berichten dat het 3G-netwerk hapert. De storing is landelijk, maar niet volledig.

'Volkomen willekeurig'

Volgens de woordvoerder van Vodafone is de storing ‘lastig’, omdat het zich volkomen willekeurig voordoet. “Het zou zo kunnen dat twee mensen naast elkaar zitten en de ene wel een dataverbinding kan opzetten en de ander niet. In die zin is het geen landelijke uitval, maar een storing die zich at random kan voordoen.”

Technici zijn nu op zoek naar de oorzaak van de storing. Over eventuele oplossingen kon Vodafone nog niets zeggen, net als over de termijn waarop de storing verholpen kan zijn. Het netwerk schakelt overigens nog wel terug naar 2G, waardoor data over een gprs-verbinding kan worden verstuurd. Ook bellen is geen probleem.

UPDATE 11.49: Vodafone meldt dat de storing is opgelost. Volgens een woordvoerder zijn er vannacht "reguliere werkzaamheden" aan het netwerk verricht, waarbij "mogelijk iets is misgegaan". Vodafone heeft het netwerk weer teruggebracht in de oude staat en onderzoekt nu wat er precies is misgegaan.