Dit bevestigt de zakelijke klantenservice van KPN. "Wij zijn er mee bekend dat er landelijke problemen zijn met zakelijk adsl en internet plus bellen", meldt een bandje. Volgens de klantenservice wordt er hard aan gewerkt om de problemen op te lossen.

Zelfstandige KPN-dochter XS4ALL, die gebruik maakt van de netwerken van KPN, meldt problemen met umts en adsl in vrijwel het hele land. "Technici zijn op de hoogte en werken aan een oplossing om het probleem zo snel mogelijk te verhelpen."

Stroomstoring in Den Haag

Een stroomstoring in Den Haag speelt een belangrijke rol in de netwerkstoring van KPN. "Als gevolg van een stroomstoring in Den Haag is het mogelijk dat u problemen kunt ondervinden met uw ADSL van KPN / ADSL van XS4Only of Business DSL abonnement", bericht XS4ALL bij enkele storingsmeldingen.

Diezelfde stroomstoring zorgt voor problemen met de GSM/UMTS dekking. De stroomstoring heeft ook invloed op de dekking van netwerken in Utrecht en Limburg. Ook in de rest van het land hapert de dekking. Of dit ook het gevolg is van de storing in Den Haag is niet bekend.

Vodafone

De storing komt daags na grote problemen met het netwerk van Vodafone. Bij die provider raakte het hele mobiele netwerk ontregeld door problemen met een van de vier signaling gateways. Dat probleem is inmiddels opgelost en de provider onderzoekt nog wat er precies aan de hand was.

Falende UPS?

Update 14.52 uur: Om ongeveer 11 uur trad een stroomstoring op in een centrale van KPN in Den Haag. Dit zorgde voor een landelijke verstoring van zowel mobiele als dsl-diensten. Nadat de stroom weer was hersteld duurde het een tijd voor de netwerkapparatuur weer naar behoren werkte, vertelt een KPN-woordvoerder desgevraagd.

Er is daardoor nog sprake van een nasleep. "Momenteel ondervinden nog een deel van onze pre-paid klanten en 1200 zakelijke dsl klanten nog hinder van de storing." De woordvoerder kan niet zeggen of de getroffen centrale een noodstroomvoorziening (Uninterruptible Power Supply, ups) heeft die mogelijk faalde.