De burgerrechtenorganisatie Electronic Forntier Foundation (EFF) roept iPhone ontwikkelaars op om voor 2 februari hun steun te betuigen aan een voorstel van de organisatie om een uitzondering in de wet te maken en het jailbreaken van iPhone's toe te staan. Door het initiatief te steunen bij het Amerikaanse Copyright Office hoopt de EFF de vrijheid te creëren om applicaties van iemands keuze te installeren op de iPhone. Tot nu toe staat Apple alleen software toe toe die door het bedrijf zelf is goedgekeurd.

Apple gebruikt 'software locks' om applicaties die niet via de App Store zijn gedownload te weren. Het is mogelijk om applicaties op de telefoon te installeren die niet zijn toegestaan door Apple, maar daar is een zogenaamde jailbreak voor nodig. Ondanks dit hebben honderdduizenden gebruikers toch de stap genomen om volledige controle te krijgen over de telefoon.

Juridisch rookgordijn

De EFF wil dit 'juridische rookgordijn' doen verdwijnen en heeft voorgesteld om het jailbreaken van iPhone's tenminste de komende drie jaar te legaliseren. "Apple ketent iPhone-gebruikers aan de iTunes App Store. Maar dit heeft niets te maken met het beschermen van Apple's software tegen piraterij", schrijft de organisatie. "Het gaat Apple om het terugdringen van concurrentie en innovatie op het iPhone-platform."

De EFF neemt waar dat Apple applicaties afkeurt die concurreren met eigen software zoals Mail, Safari en iTunes. Apple zou ook e-books censureren. Ontwikkelaars van VoIP-apllicaties hebben hiernaast te maken met onverklaarbare vertragingen bij het goedkeuren van de programma's door Apple.