Defensieleverancier Raytheon onthulde deze week een applicatie voor de iPhone. De app, One Force Tracker, toont op een kaart waar eigen troepen en tegenstanders zich bevinden. Via de app kan ook veilig gecommuniceerd worden. Het is daarmee ook nuttig voor hulpdiensten (ambulance, brandweer), aldus het Amerikaanse defensiebedrijf.

Via de centrale server kunnen locatiegegevens naar soldaten in het veld gestuurd worden. Op die manier kunnen ze op de hoogte worden gebracht van terroristische activiteiten, zei de cto van Raytheon bij de presentatie van de iPhone-app. Het kan er ook voor zorgen dat er minder soldaten omkomen door 'friendly fire' (eigen vuur).

App voor sluipschutters

Amerikaanse troepen gebruiken al langer iPhones en iPod Touch-toestellen in Irak en Afghanistan. De app Vcommunicator produceert gesproken en geschreven vertalingen uit het Arabisch, Koerdisch en twee Afghaanse talen.

Sluipschutters gebruiken in dezelfde gebieden een andere app: BulletFlight. Die software helpt bij het maken van een ballistische berekening vóór het lossen van schoten.

PlayStation 3

Een andere consumentengadget die de weg naar het slagveld heeft gevonden is de PlayStation 3. In november bestelde de Amerikaanse luchtmacht 2200 PS3's om ze als een cluster in te zetten voor een experimentele supercomputer. De keuze viel op de PS3 omdat die spelcomputer met krachtige processors relatief goedkoop is vergeleken met wat IBM en Intel konden leveren.