Details van de patentdeal tussen Microsoft en LG zijn niet bekend gemaakt. Zowel de patenten in kwestie als de vergoeding die LG voortaan betaalt, blijven onder de pet. Microsofts hoofdjurist Horacio Gutierrez stelt dat met deze nieuwste toevoeging ruim 70 procent van alle smartphones in de Verenigde Staten netjes gedekt zijn door Microsofts patentportfolio. Dat percentage slaat dus op het aantal toestellen dat verkocht wordt in de VS.

'Oplossen met licenties'

De topman van Microsoft twittert ook dat de smartphone-industrie eerder al problemen met intellectueel eigendom heeft gehad, en die heeft opgelost. Eerst met betrekking tot telecomtechnieken, waar aloude mobiele telefoonfabrikanten veel patenten op hebben. Vervolgens met betrekking tot media: het weergeven, afspelen, opnemen en opslaan daarvan. Die problemen zijn opgelost door licenties te nemen, tweet Gutierrez.

Eerder zijn diverse partijen LG al voorgegaan, waaronder Samsung, HTC en Acer. Kort daarna heeft Microsoft geclaimd dat het patentdealds heeft met de helft van alle Android-partners. Die claim is gemaakt door Gutierrez die daarbij gewag maakte van 55 procent van alle ODM's (original device manufacturers), die hardware produceren op naam van derden.

Voor de OEM's (original equipment manufacturers), die zelf apparaten onder eigen naam maken, claimt Microsoft 53 procent. Dit omvat partijen als Samsung en HTC. Dat percentage betreft echter alleen de Amerikaanse markt en dan ook nog op basis van aantallen Android-smartphones, niet telefoons én tablets. De vergelijking met de ODM's gaat op drie punten niet gelijk op.

Weigeraars

Toch boekt Microsoft flink succes met zijn Android-kruistocht. Veel grote fabrikanten en leveranciers zijn al overstag gegaan. Overgebleven weigeraars zijn smartphone- en tabletmaker Motorola, e-readerleverancier Barnes & Noble, en elektronicafabrikanten Foxconn en Inventec. Microsoft heeft die bedrijven aangeklaagd voor patentschending. Ondertussen stelt Android-maker Google dat Microsoft innovatie smoort.