"We hadden hoge verwachtingen vanuit de industrie gezien, maar vanuit de consument gezien is de zichtbaarheid van Windows Phone 7 minder dan we hadden verwacht", erkent LG-manager James Choi in een interview met de Britse site Pocket-Lint. "Het besturingssysteem heeft veel potentie, hoewel de start niet is geworden wat we hadden verwacht." Microsoft zelf heeft de lancering van WP7 onlangs "in lijn met de verwachtingen" genoemd.

'Beetje saai'

Volgens Choi vinden veel consumenten Windows Phone 7 "erg intuïtief en gebruiksvriendelijk", terwijl ze Google Android "te gecompliceerd" zouden vinden. "Ze vinden Windows Phone 7 zo makkelijk in gebruik dat het OS zelfs een beetje te saai is." Maar volgens Choi zijn er genoeg doelgroepen die het systeem om die reden juist wel aantrekkelijk vinden.

LG stelde in 2009 nog vijftig nieuwe Windows-toestellen op de markt te willen brengen voor het eind van 2012. Ondanks de nu geuite teleurstelling keert het bedrijf Microsofts mobiele OS nog niet de rug toe. LG wil namelijk niet exclusief overgaan op Android.

'Te veel Android'

"Het vinden van een juiste balans tussen smartphone-platforms is voor ons erg belangrijk", legt Choi uit. "Afhankelijk zijn van één OS is niet gunstig voor ons. Dat geldt niet alleen voor alle toestelfabrikanten, maar ook voor de telecomaanbieders.' Operators vinden volgens Choi nu al dat er "te veel Android-toestellen" in hun aanbod zitten.

Hij verwacht wat meer succes voor Windows Phone 7 zodra er telefoons met dat besturingssysteem voor het middelste en onderste segment van de markt verschijnen. Die goedkopere en eventueel eenvoudigere toestellen moeten de markt openbreken. Momenteel zijn de meeste WP7-toestellen nog gericht op de hoogste regionen van de smartphonemarkt. Choi: "Dat belemmert de groei."

Startproblemen

Microsoft heeft Windows Phone 7 in oktober gelanceerd voor de Europese markt. In Nederland zijn nu drie toestellen met het systeem te koop.

De start van WP7 verliep verre van vlekkeloos. In november bleek dat Windows Phone 7 ervoor zorgt dat microSD-kaarten na gebruik in een WP7-toestel niet meer bruikbaar zijn in andere apparatuur. Ook kan WP7 niet overweg met verborgen wifi-netwerken en blijkt het systeem ten onrechte ook 3g-data te gebruiken als er een verbinding met een wifi-netwerk is. Consumenten kunnen daardoor tegen de datalimiet van hun telecomaanbieder aanlopen.

Binnenkort verschijnt de eerste grote update voor Windows Phone 7. Die brengt dan als belangrijkste nieuwe functie het knippen-en-plakken van tekst. Net als de eerste generatie iPhone, die in 2007 uitkwam, mist Windows Phone 7 die functie.