Het nieuwe netwerk is Libyana Al Hurra (Libië Vrij) gedoopt en is sinds 2 april in de lucht. Het is fysiek geïsoleerd van het Lybiana netwerk in Tripoli, legt Ousuma Abushagur, een Libische telecommunicatie ingenieur uit aan PC World. Hij gaf leiding aan het team die het netwerk opzette.

Satelliettelefonie

Voordat het netwerk operationeel werd moesten rebellen in Benghazi en andere bolwerken gebruik maken van satelliettelefonie van Thuraya Communications. Het reguliere netwerk werd afgesloten voor het oosten van het land. Door de hoge kosten waren veel strijders niet in staat om die techniek te gebruiken. Bijkomend nadeel was dat mensen het open veld in moesten stappen om te bellen.

Voordat de rebellen van het net werden gegooid verliep alle communicatie via het mobiele Libyana Tripoli netwerk. Al het verkeer werd via centrale systemen in Tripoli gerouteerd. Daar staat een Home Location Register (HLR) met de database van alle abonnees die gebruikt wordt om het GSM-verkeer te regelen via een internationale gateway. Ook SMS service centers (SMSCs) en andere sleuteltechnieken bevonden zich allemaal in Tripoli.

Gesponsord door zakenlui

Abushagur was dus genoodzaakt om met zijn team een zelfde soort netwerk aan sleutelcomponenten op te zetten in het oosten. Ze bouwden zelf een HLR en andere componenten die misten in het afgesloten deel van het land. "We hadden geen HLR, wat betekende dat we geen idee hadden waar de klanten zich bevonden", zei Abushagur.

Het team moest genoeg van de originele database opnieuw opbouwen om het netwerk zonder storingen in gebruik te kunnen nemen. Er werden zakenmannen uit de Verenigde Arabische Emiraten bereid gevonden om de operatie te sponsoren. Apparatuur werd via Egypte ingevlogen naar Benghazi. Ook werd er satellietcapaciteit ingekocht op Intelsat 15 om de telefoons aan te sluiten op het internationale netwerk via internationale telefonieprovider IDT. Volgens Abushagur worden er meer internationale netwerken aangesloten. Op 2 april waren er 800.000 simkaarten actief op Libyana Al Hurra.