De Long Term Evolution voor mobiele datanetwerken vereist aanpassingen voor huidige telefoniediensten. Het verschil zit in de schakeling (routering) van het netwerkverkeer; dat gebeurt bij LTE op basis van packets, net als bij internetprotocollen. Reguliere spraaktoepassingen, maar ook sms, stammen nog af van systemen met circuitschakeling. VoIP is hier dus een uitzondering op.

Vooralsnog is er voor spraak over LTE een tussenoplossing nodig; IP Multimedia System (IMS). Dat zorgt dan voor de omschakeling tussen spraaktoepassingen en het 4G-netwerk. IMS is van origine juist bedoeld om ip-dataverkeer (internet protocol), zoals multimediale content, naar mobiele telefoons te brengen.

Brug slaan

De nieuwe leveranciersalliantie VoLGA (Voice over LTE via Generic Access) wil LTE geschikt maken voor de traditionele telefoniediensten. Daarmee slaan ze dan een brug tussen huidige netwerken (zoals GSM en UMTS) en toekomstige netwerken. Dit vergemakkelijkt een geleidelijke overgang van telecomnetwerken naar LTE. VoLGA telt onder de leden Alcatel-Lucent, Ericsson, Huawei, Kineto Wireless, LG Electronics, Motorola, Nortel, Samsung, Starent Networks, T-Mobile en ZTE.

Eerstgenoemde heeft eerder al een LTE-groep opgezet, het zogeheten ng Connect Program. Die alliantie bestaat uit hardwareleveranciers als HP en Samsung, maar ook uit software- en dienstenleveranciers. Deze groep wil nieuwe diensten en toepassingen ontwikkelen om snellere mobiele netwerken aantrekkelijker te maken. Dit geldt voor snelle netwerken in de brede zin; LTE is hierbij de technologie die als eerste op de markt komt.

Nog jaren

Vorige week haalde dagblad De Telegraaf al onderzoek van de Global Mobile Suppliers Association (GMSA) aan waaruit blijkt dat LTE populair is bij telecombedrijven. Dit staat haaks op eerdere afwachtende geluiden van die aanbieders.

De door GMSA gemeten populariteit betreft echter vooral interesse van die aanbieders voor deze 4G-technologie. GMSA telt 26 aanbieders die 'bezig zijn' met LTE. Daaronder bevinden zich ook Vodafone en T-Mobile. De eerste concrete netwerken komen naar schatting pas tegen 2012 of 2014.