Het invoerverbod voor de iPhone 4 en iPad 2 met 3G is door de Amerikaanse handelscommissie ITC opgelegd. Die oudere iOS-apparaten worden nog altijd door telecomaanbieders én Apple zelf verkocht, als goedkope instapmodellen. De verkoop van de iPhone 4, samen met opvolger 4S, blijkt van belang te zijn voor financiële resultaten van de fabrikant.

Apple stelt dan ook dat het importverbod schade berokkent, mede voor zijn telecompartners. Naast de 3G-variant van Apple's eervorige tabletgeneratie en de iPhone 4 omvat de importban ook de allereerste iPad en de nog oudere 3G S- en 3G-modellen van Apple's smartphone.

3G-patent, maar FRAND

Deze mobiele apparaten schenden volgens de ITC een patent van Samsung op 3G-technologie. Die Zuid-Koreaanse concurrent van Apple heeft hierover een rechtszaak aangespannen en die gewonnen. De iPhone- en iPad-maker heeft een hoger beroep aangespannen en de ITC verzocht om uitstel zolang die zaak loopt.

Ondertussen heeft het bedrijf van Tim Cook steun gekregen vanuit de Amerikaanse politiek. Senatoren pleiten bij de regering voor ingrijpen, omdat het bewuste Samsung-octrooi een zogeheten FRAND-patent is. Daarbij gaat het om standaardessentiële technologie en is de patenteigenaar verplicht het eerlijk onder redelijke voorwaarden aan iedereen ter beschikking stellen.

13-07-30 Senators to USTR Letter Samsung-Apple by Florian_Muelle_439