Als je wel de lusten van Android wilt maar niet de diensten van Google (vanwege privacyredenen bijvoorbeeld), dan is de Googlevrije versie van Android, genaamd /e/, een prachtig alternatief. Deze versie van Android gaat nog net een stapje verder dan bijvoorbeeld het Android Open Source Project (AOSP) en laat moedwillig alle verwijzingen naar Google weg.

Wij testen dit besturingssysteem al een aardige tijd en je kan onze bevindingen hier lezen. Het team achter /e/ realiseert zich dat lang niet iedereen de kennis, kunde en wil heeft om een Googlevrije versie van Android op hun toestel te zetten en daarom gaat de organisatie ook zelf smartphones verkopen waar dit besturingssysteem al op staat.

Refurbished

Het zelf ontwerpen en bouwen van een smartphone is echter een dure aangelegenheid. Duval werkt daar omheen door met bestaande toestellen te werken. Het bedrijf gaat premium grade refurbished smartphones verkopen waarop /e/ voorgeïnstalleerd staat. Op dit moment kan je kiezen uit vier toestellen: De Samsung Galaxy S7, Samsung Galaxy S7 edge, Samsung Galaxy S9 en Samsung Galaxy S9+. Op deze pagina kan je aangeven naar welk toestel je voorkeur uitgaat. De smartphones worden geleverd met 1 jaar garantie en moeten dit jaar nog uitkomen.

/e/ is niet de eerste organisatie die zich bezighoudt met op privacy gerichte smartphones. Purism werkt al jaren aan een smartphone die zo "open" mogelijk gebouwd wordt en draait op een Linux distributie die privacy hoog in het vaandel heeft staan genaamd de Librem 5. Ook deze smartphone moet later dit jaar op de markt verschijnen.

Zou jij interesse hebben in een Googlevrije versie van Android?
Jazeker, privacy voor alles
Mwoah, ik timmer mijn eigen Android-toestel wel dicht
Mwoah, AOSP zonder Google-apps en diensten is voldoende voor mij
Nee, ik vind het prima zo
Enkele toestellen die compatible zijn met /e/ mocht je het toch zelf willen doen