Het eerste officiële bericht dat niet geheel in hoofdletters is verstuurd, stamt al van begin vorige maand. Het blog van de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal wijdt er nu een bericht aan, WEL GEHEEL OPGESTELD IN HOOFDLETTERS. De overstap naar 'gewoon' lettergebruik, dus met hoofd- en kleine letters, is niet alleen als tegemoetkoming aan moderne marinemensen.

Telegraaf-legacy

Het afstappen van de communicatie in alleen hoofdletters is ook ingegeven door de overstap naar een nieuw communicatiesysteem. Het gebruik van hoofdletters is namelijk een nalatenschap van de voorlopers van telegraaf- en telexmachines die de Amerikaanse marine al rond 1850 gebruikte, weet de Navy Times te melden. Die apparaten hadden helemaal geen kleine letters.

Het nieuwe marinesysteem voor het routeren van berichten kan wel kleine letters aan. Dit Command and Control Office Information Exchange (C2OIX) is ook goedkoper in gebruik dan de voorganger. Kleine letters zijn een blijvertje, stelt programmamanager James McCarty, die bij het U.S. Fleet Cyber Command verantwoordelijk is voor marineberichtgeving. Hij prijst kleine letters aan als een beter leesbaar formaat "dat bezorgd kan worden en gedeeld op alle van de huidige Web 3.0-technieken (chat, portalen, wiki's, blogs, etcetera)."