Apps zijn in de nieuwe Marketplace van Windows Phone 7 na het veranderen van de land- en taalinstellingen ook met een Nederlandse creditcard te kopen, meldt een van de eerste WP7-gebruikers, TU Delft-student Tom Verhoeff.

In Nederland is de Marketplace en Xbox Live niet standaard beschikbaar. Daarvoor is het wachten op het verschijnen van de Nederlandstalige versie van Windows Phone 7. Dat gebeurt volgens Microsoft Nederland 'medio 2011'.

Brits factuuradres

Maar gebruikers van de nieuwe telefoons krijgen wel toegang tot bijvoorbeeld de Engelse Marketplace door de instellingen in de telefoon te wijzigen. Dat kan door tijdens de startup-wizard een nieuw Windows Live-account aan te maken met als land Vereningd Koninkrijk. Als betaalmiddel kan een Nederlandse creditcard worden gebruikt, maar het is volgens Verhoeff wel verplicht om een Brits factuuradres op te geven. "Gebruik hiervoor een willekeurig (maar kloppend) Engels adres en telefoonnummer, het adres zal nooit daadwerkelijk gebruikt worden", schrijft Verhoeff.

Vervolgens is het mogelijk apps te kopen in de Marketplace, die nog maar enkele duizenden applicaties telt. Ook voor het Zune-gedeelte in de telefoons moet de locatie worden ingesteld op Verenigd Koninkrijk. Gebruikers kunnen dan ook een Zune Pass aanvragen voor het onbeperkt downloaden van muziek tegen een vast maandbedrag.

Drie toestellen

De eerste toestellen met Windows Phone 7 zijn vanaf vandaag verkrijgbaar. In Nederland is de eerste WP7-telefoon de HTC 7 Trophy, die afgelopen nacht bij de Rotterdamse winkel van Coolblue in de verkoop ging. In de komende weken volgen ook de LG Optimus 7 en de Samsung Omnia 7. Nederlandse applicaties zijn vooralsnog alleen welkom in de Marketplace als ze ook beschikbaar worden gemaakt in een andere taal, van een land waar Microsofts appstore al wel officieel is gelanceerd.