De Galaxy S5 verkocht in de eerste maand nog beter dan de succesvolle Galaxy S4, maar dat heeft de telefoon niet kunnen volhouden. De Galaxy S4 wist in de eerste 3 maanden zelfs 33 procent vaker over de toonbank te gaan dan de Galaxy S5. De tegenvallende verkoopcijfers zouden vooral zijn veroorzaakt door verkeerde ontwerpkeuzes.

De recensenten waren niet te spreken over de kunststof behuizing van de smartphone, die niet bij de prijsklasse van de high-end smartphones zou passen. Daarnaast bevatte het besturingssysteem te veel bloatware en was de vingerafdrukscanner moeilijk te bedienen.

Tijd voor vernieuwing

Met de S6 is het bedrijf nu een nieuwe weg ingeslagen. Het hoofd van de ontwerpafdeling, Lee Min-hyuk, werd vervangen na de lancering van de Galaxy S5. Lee Min-hyuk is sinds de Galaxy S3 betrokken geweest bij het design van de Galaxy S devices. Bij de nieuwste Galaxy S6 is ingezet op een premium model, die de concurrentie moet overtreffen in design, software én hardware.

Er valt over te twisten of dit helemaal is waargemaakt, maar in ieder geval kun je zeggen dat het nieuwe model beschikt over hardware die boven alle concurrenten uitsteekt. Het meest indrukwekkend is zonder twijfel de nieuwe processor, de eerste mobiele processor die op 14nm wordt geproduceerd. Verder zit er een nieuw soort geheugen in dat significant sneller is en het toestel is uitgerust met een betere vingerafdrukscanner en een QHD-display.

Verwachtingen

Door de positieve reacties na de aankondiging van het toestel hebben analisten van Citibank de voorspellingen voor de verkopen in 2015 omhooggeschroefd van 38 miljoen naar 46 miljoen toestellen. Samsung verwacht zelf dat er dit jaar ongeveer 50 miljoen over de toonbank zullen gaan.

Telecomshop Typhone.nl berekende de verkoopcijfers van de gehele Galaxy S-lijn en komt tot de conclusie dat volgens de huidige trend de eerste '10 miljoen mijlpaal' na ongeveer 24 dagen bereikt zal zijn. De Galaxy S6 is sinds 10 april verkrijgbaar, wat betekent dat deze mijlpaal vóór 5 mei behaald moet worden om een nieuw record te vestigen.

Blijkbaar heeft het feit dat de Galaxy S5 niet aan de verwachtingen heeft voldaan de verschillende retailers en providers niet afgeschrikt. Inmiddels zijn er al meer dan 20 miljoen S6 devices besteld. De retailkanalen lijken ook hoge verwachtingen te hebben van het nieuwe apparaat.

Marktleiderschap

Voorlopig wijst alles erop dat de Galaxy S6 een groot succes gaat worden, maar het is nog maar de vraag of het voor Samsung genoeg is om Apple van de koppositie op de smartphone-markt af te houden. Apple wist in het laatste kwartaal van 2014 evenveel smartphones te verkopen als Samsung, terwijl het Amerikaanse bedrijf zich voornamelijk op de high-end markt richt.

Samsung richt zich vooralsnog op alle marktsegmenten, maar het lijkt in alle segmenten terrein te verliezen. De Galaxy S6 zal de verkooprecords van de iPhone 6 waarschijnlijk niet weten te evenaren en het marktaandeel bij de low- en mid-end toestellen staat onder druk door de opmars van Chinese concurrenten als Xiaomi, Lenovo en Huawei.