MeeGo is getransformeerd tot Sailfish OS. De Finse smartphonefabrikant Jolla maakt bekend dat de SDK (Software Development Kit) nu beschikbaar is voor geïnteresseerde ontwikkelaars. Daarbij presenteert Jolla alvast de interface van het volgend jaar te verschijnen OS en maakt het en passant bekend dat in ST-Ericsson reeds een partner is gevonden.

Eerste toestellen vanaf 2013

Startup Jolla, dat bestaat uit de ex-Nokiaontwikkelaars, maakt bekend het volste vertrouwen te hebben in het nieuwe platform. De uitrol van Sailfish OS start in Finland en de planning is dat de eerste toestellen vanaf volgend jaar in dat land verschijnen. Jolla heeft naar verluidt ook al een deal in China binnengesleept.

In een demonstratievideo toont Jolla het uiterlijk en de mulitask-functionaliteit alvast:

Sailfish OS komt voort uit de restanten van MeeGo. Het op Linux gebaseerde mobiele platform was eigendom van Nokia, dat er samen met chipmaker Intel aan bouwde. De bedoeling was om met MeeGo hét mobiele OS voor highend smartphones te maken, in tegenstelling tot Symbian dat goedkopere telefoons bediend.

Nokia's restanten

Totdat de Finse smartphonemaker er in februari de brui aan gaf, nog voor de eerste MeeGo-telefoon was verschenen. Nokia verkeert al tijden in crisis en ziet geen mogelijkheden om verder te ontwikkelen aan een eigen OS voor smartphones. Intel is daarom op eigen houtje verder gegaan, en ontwikkelt nu zelf aan het platform onder de noemer Tizen. Dat open source-platform moet concurreren met Android en zag in mei het levenslicht.