De Finse smartphonefabrikant Jolla neemt MeeGo onder zijn vleugels en belooft nog dit jaar met een toestel met het besturingssysteem te komen. Het in 2011 opgerichte bedrijf ontwerpt een toestel, ontwikkelt het OS en zal de smartphone zelf gaan verkopen. Jolla werkt daarin samen met verschillende partners en investeerders.

Ex-Nokia

Jolla bestaat uit een team van ontwerpers die eerder bij Nokia met MeeGo aan de slag zijn geweest. De Nokia-ontwikkelaars die vorige week het bedrijf verlieten, hebben overigens die overstap niet gemaakt. In een bericht op LinkedIn laten de mensen achter Jolla weten wel assertief op zoek te zijn naar MeeGo-talent. De fabrikant is van plan meerdere toestellen op de markt te brengen.

Het open source besturingssysteem MeeGo is ontwikkeld door Nokia en Intel. De chipmaker is na het vertrek van Nokia verder gegaan met de ontwikkeling van het OS onder de naam Tizen. Jolla werkt verder met het MeeGo zoals Nokia dat heeft ontwikkeld.

Niet op N9

Het vernieuwde MeeGo zal waarschijnlijk zijn weg niet vinden als upgrade naar de Nokia N9. Deze smartphone is het enige commercieel verkrijgbare toestel dat draait op MeeGo. Het is lastig voor Jolla om met de gesloten systemen van Nokia te werken, zo staat op de Twitter-account van het bedrijf te lezen.