Het telecombedrijf van de Mexicaanse miljardair Carlos Slim liet begin deze maand al weten een bod op de aandelen van KPN voor te bereiden.

Het bedrijf heeft nu via een persbericht wereldkundig gemaakt dat het dat voornemen doorzet. Het bod van 8 dollar is volgens de Mexicanen 23,5 procent hoger dan de koers van het aandeel op 7 mei, maar daar zullen KPN en de aandeelhouders niet van onder de indruk zijn. Het aandeel KPN is nu om en de nabij 7,60 euro waard.

Bewust onder de grens van 30 procent

Het bod geldt tot 27 juni. Tot dan kunnen de aandeelhouders hun stukken aanbieden. Het bod is gedaan door de Europese dochtermaatschappij van America Movil, AMOV Europa. Met een aandelenbelang van 27,7 procent blijft America Movil onder de grens van 30 procent.

In Nederland is het bij deelneming vanaf 30 procent door het AFM verplicht voor een bieder om ook een bod uit te brengen op alle andere aandelen van een bedrijf. Iets wat América Móvil hiermee dus voorkomt. Wel krijgt het bedrijf een vertegenwoordiging in de Raad van Commissarissen.

KPN ziet het bod niet zitten

America Movil doet het aanbod zonder overeenstemming met KPN, dat eerder liet weten het bod te laag te vinden. In een verklaring stelde het concern dat het bod van América Móvil van 8 euro per KPN-aandeel "het bedrijf substantieel onderwaardeert".

Update 10.27: KPN zegt "kennis te hebben genomen" van het partiële bod van Amerivca Movil en bestudeert dat bod nu. Het bedrijf zegt later met een inhoudelijke reactie op het bod op de aandelen te komen. Begin deze maand vond KPN het bod te laag.