Stel je eens voor dat je een smartphone volledig met zonne- en windenergie kan opladen. Telefoons op zonne-energie komen steeds dichterbij en nu werpen ook minuscule windmolens zich in de strijd. Onderzoekers Rao en Chiao aan de Universiteit van Texas in Arlington, nabij Dallas, denken dat er enkele honderden van nodig zijn om een lege telefoon binnen enkele minuten weer aan te praat te krijgen.

Micro-windmolen van dichtbij (bron: UT Arlington/S.Rao)

Taiwanezen brengen het in productie

Het hoeft niet lang te duren voordat we met windenergie onze smartphones kunnen opladen. Het Taiwanese WinMEMS, producent van micro-elektromechanisch systemen, heeft van de universiteit toestemming gekregen om de windmolens in productie te brengen.

De Taiwanezen en de Texanen hebben naast die voor de smartphone ook een reeks andere toepassingen bedacht die wel eens nuttig kunnen zijn. Denk hierbij aan energieleveranciers voor minuscule robots, tot aan muren bezaait met energie-opwekkende micro-windmolens. Volgens de onderzoekers lijken de van nikkel-legering gemaakte molentjes op het eerste gezicht kwetsbaar, maar kunnen ze erg goed tegen harde wind.

Bewegend proefmodel (bron: UTA/WinMEMS)