“We hebben tot op heden nog geen enkel Android-apparaat gezien dat geen inbreuk maakt op onze patenten", zegt hoofdjurist Brad Smith van Microsoft. Hij geeft aan dat het bedrijf elke smartphone en tablet met Android apart bekijkt en evalueert voor patentenschending. De Windows-maker is erop uit om royalty-vergoedingen te innen van alle Android-hardwaremakers.

Amazon, Samsung

Smith gaat niet direct in op de net gelanceerde Android-tablet van Amazon. Die e-commercereus heeft al wel een patentovereenkomst met Microsoft, maar dat is voor de oorspronkelijke Kindle én voor Linux op zijn cloudservers. De jurist stipt wel aan dat de Android-patenten betrekking hebben op smartphones én op tablets.

Voor beide producten heeft Microsoft gisternamiddag de grote elektronicafabrikant Samsung gestrikt. Formeel gaat het om een wederzijdse uitwisseling van (licenties op) patenten, maar daarbij moet het Zuid-Koreaanse hardwarebedrijf wel betalen aan de Amerikaanse softwaremaker. De twee houden geheim hoeveel de patentbetalingen bedragen en waarvoor die dan zijn; zowel de technologieën als de concrete patentnummers.

'Afpersing'

Android-aanvoerder Google reageert fel. Het spreekt in een uitgestuurde persverklaring ronduit van 'afpersing'. “Dit is dezelfde tactiek die we telkens weer hebben gezien van Microsoft. Na gefaald te hebben in de smartphone-markt, verlaagt het zich tot juridische maatregelen om winst af te persen van andermans' prestaties en om het innovatietempo te hinderen."

Google verzekert dat het gericht blijft op het bouwen van nieuwe technologie en op het steunen van zijn Android-partners. Dat doet het bedrijf opmerkelijk genoeg ook door juist een concurrent te worden van die hardwareproducenten. Google koopt namelijk smartphone- en tabletfabrikant Motorola op. Die overname omvat ook een forse lading basale patenten én een al lopende patentaanklacht van Microsoft, over Android.

'Kantelpunt'

Microsoft-jurist Smith meent dat de deal met Samsung een belangrijke overwinning is. “Ik denk dat er een grote kans is dat we ooit hierop terugkijken en zeggen dat dit de dag is waarop we een kantelpunt in de markt hebben bereikt", vertelt de hoofdjurist aan techblog AllThingsD van de Wall Street Journal. Ceo Steve Ballmer heeft in mei vorig jaar al gesteld dat Android helemaal niet gratis is.

Die mededeling van de Microsoft-leider volgde op het aan de haak slaan van HTC, in april vorig jaar. Die grote Android-leverancier betaalt sindsdien voor Microsofts patenten op dat open source-besturingssysteem. Volgens analisten vangt de Windows-maker minstens 5 dollar voor elk Android-apparaat dat HTC verkoopt.

Standaardbedrag

Voor Samsung zou 5 tot wel 15 dollar zijn geëist. Officieel is de hoogte van de royalty-vergoeding nooit bekendgemaakt. Smith vertelt AllThingsD nu wel dat Microsoft een standaardbedrag wil van hardwarefabrikanten. Het feit dat Samsung nu meewerkt aan Windows Phone betekent volgens hem dus niet dat de fabrikant daardoor een lager bedrag betaalt. De vergoeding is wel lager dan wat Microsoft zou eisen als het tot een rechtszaak komt, voegt de hoofdjurist nog toe.

In de loop der tijd heeft Microsoft ook vele kleinere Android-spelers over de streep gekregen. Dit zijn redelijk grote hardwarebedrijven als Acer en ViewSonic, maar ook kleine specialisten als Casio, de militaire Android-maker General Dynamics Itronix, hifi-fabrikant Onkyo en game-pc-producent Velocity Micro. Motorola, dat wordt ingelijfd door Google, en e-readerleverancier Barnes & Noble verzetten zich tegen de patentclaims van Microsoft, in felle bewoordingen.

De hele keten langs

Daarnaast pakt Microsoft de achterliggende fabrikanten aan, zoals het Taiwanese Wistron. Die zogeheten odm (original device manufacturer) dient als fabriek voor hardwareleveranciers. Het betaalt Microsoft niet alleen voor Android, maar ook voor Chrome OS. Dat netbook-besturingssysteem van Google is ook gebaseerd op Linux. Tot op heden is alleen Android-maker Google zelf niet aangeklaagd.