Dat schrijft persbureau Bloomberg op basis van twee bronnen die 'bekend zijn' met de voorwaarden van de overeenkomst tussen Microsoft en Nokia. Nokia betaalt op zijn beurt aan Microsoft een onbekend bedrag voor elke installatie van Windows Phone op zijn telefoons. Intussen snijdt Nokia flink in het eigen budget voor software-ontwikkeling.

Maar het definitieve contract hebben de twee bedrijven volgens Bloomberg nog niet getekend. De overeenkomst zou gelden voor vijf jaar.

Dalende beurskoers

Nokia en Microsoft maakten de samenwerking half februari bekend. Beide bedrijven willen elkaar sterker maken op mobiel gebied, om zo te strijd aan te gaan met de hevige concurrentie van Apple en Google op de smartphonemarkt. "De waarde die (Microsoft) overbrengt naar Nokia is te meten in miljarden niet in miljoenen", zei Nokia-topman Stephen Elop vorige maand tijdens het Mobile World Congres in Barcelona. Daarmee bedoelde hij niet dat Microsoft miljarden betaalt, zo lichtte Elop later in een interview toe. Het bedrag wat er met de overeenkomst is gemoeid was tot nu toe nog onbekend.

Nokia's beurskoers is sinds de bekendmaking van de deal met Microsoft op 11 februari met 26 procent gedaald. Microsofts beurskoers is dit jaar ook al 7,8 procent gezakt.

Onder druk

Zowel Nokia als Microsoft staan zwaar onder druk om beter te presteren rond smartphones. Windows Phone 7 is sinds oktober op de markt en heeft maar een klein marktaandeel van een paar procentpunten. Nokia's winstmarges staan nog altijd zwaar onder druk nadat ze zijn gedaald tot onder de 5 procent. Tien jaar geleden was de winstmarge van het Finse bedrijf nog 19 procent.

Nokia zegt dat het bedrijf meer informatie geeft over de samenwerking zodra het contract is getekend. Microsoft wil geen commentaar geven. Het bedrijf heeft met het akkoord voorkomen dat Nokia zou kiezen voor Google's Android-systeem, dat momenteel het grootste marktaandeel heeft onder smartphones.