Microsoft topman Joe Belfiore, directeur van Windows Phone, heeft zijn excuses aangeboden voor het updateproces van Windows Phone 7. Hij geeft toe dat dit proces rommelig verloopt. Afgelopen vrijdag legde Belfiore al uit waarom de update telkens vertraagd werd. Dat zou met name komen doordat Microsoft met die update geen rekening had gehouden met verschillende configuraties bij oem-telefoons.

Felle kritiek

Inmiddels distribueert Microsoft de update naar los gekochte telefoons in Europa. Toestellen die via een mobiele operator zijn aangeschaft, en aan dat netwerk zijn gekoppeld, volgen binnenkort. Mobiele providers legden de schuld van de vertragingen bij Microsoft.

Ook na de uitleg van Belfiore en de start van het updateproces kwam er felle kritiek binnen op de houding van Microsoft. Volgens reacties op verschillende websites, waaronder Microsofts eigen weblog Channel 9, zou de directeur vooral onzin uitkramen. De criticasters vielen vooral over de uitspraak van Belfiore dat ‘de meeste mensen de update al ontvangen hebben’. Dat bleek niet het geval te zijn.

'Inderdaad een fout gemaakt'

In zijn uitgebreide reactie zegt Belfiore dat hij een fout heeft begaan met die uitspraak. Hij geeft aan dat er inderdaad nog erg veel mensen zijn die de update nog steeds moeten ontvangen. De directeur zegt dat hij het mensen niet kwalijk neemt dat ze hem op zijn fout hebben gewezen.

Daarnaast vertelde de afdelingsleider dat de updates inmiddels ‘compleet’ waren. Ook daar kwamen weer veel reacties op. Belfiore legt nu uit dat hij daarbij doelde op het interne proces waarbij de programmeurs van de update hun werk doorgeven aan de afdeling die deze updates distribueert. Hij bedoelde dus niet dat de update gereed was en dat iedere gebruiker hem zou hebben.

Belfiore geeft in zijn reactie wel aan dat de update vanuit het perspectief van Microsoft erg goed gaat. De medewerkers van het bedrijf zijn blij dat gebruikers de update echt krijgen en dat de updateronde zo goed gestart is.

Microsoft wil proces verbeteren

De topman van Microsoft spreekt overigens tegen dat hij geen voeling heeft met wat de klanten van zijn bedrijf willen. Hij zegt dat hij niet goed voorbereid was op het interview waarin hij zijn uitspraken deed. Belfiore zegt maar al te goed te weten hoe frustrerend het is om te moeten wachten op een update die al lang is aangekondigd. Al helemaal als Microsoft geen specifieke data geeft, aldus de directeur.

Volgens hem heeft het distribueren van de update nu de hoogste prioriteit. Bovendien wil het bedrijf in de toekomst het updateproces beter en bovendien transparanter maken.