Asus spreekt de berichten tegen en stelt dat het intellectuele eigendomsrechten respecteert. De computerproducent zegt dit in een formele verklaring aan de Taiwanese beurs. Concurrent Acer onthoudt zich van commentaar, meldt Webwerelds zustersite PC Advisor.

Volgens de Taiwanese krant Commercial Times zijn er vertegenwoordigers van Microsoft in het land om royalties te eisen voor gepatenteerde technologie. De Taiwanese tech-krant Digitimes meldt dit ook, op basis van anonieme bronnen in de lokale ict-industrie.

HTC al gezwicht

De Windows-producent heeft al een patentovereenkomst met smartphonemaker HTC, voor Android. Verder heeft Microsoft de Amerikaanse fabrikant Motorola net aangeklaagd voor patentschending middels de verkoop van toestellen met het open source-besturingssysteem Android. Motorola zegt zich met hand en tand te verzetten.

Het gaat onder andere om patenten op het synchroniseren van e-mail, agenda en adresboeken. Microsoft heeft daarvoor zijn ActiveSync-technologie, waarop het licenties aan diverse toestelmakers. Onder meer HTC, Samsung, Sony Ericsson en Dell hebben daarvoor al getekend.

Concurrentie dwarszitten

Analist Chris Hazelton van marktmonitor 451 Group, heeft tegenover de IDG Nieuwsdienst eerder al verklaard dat het Microsoft niet slechts om licentiegeld gaat, maar het er ook om te doen is Android dwars te zitten. Onderzoeksbureau Gartner verwacht dat Android in 2012 het tweede smartphoneplatform zal zijn achter Symbian.

“Dat is een grote zorg voor de traditionele spelers, die jarenlang hebben geïnvesteerd. Dat dwingt Microsoft nu om zich af te vragen 'Hoe bevechten we dit? We maken het zo duur en zo riskant mogelijk voor mensen die overwegen om met Android in zee te gaan.'”

Samsung gevrijwaard

Onder de toestelfabrikanten die Android gebruiken, zitten nog diverse partijen. Opvallend is dat Samsung mogelijk allang gevrijwaard is van de patentclaim. Dat bedrijf heeft al ruim drie jaar een veelomvattende patentdeal met Microsoft. De Zuid-Koreaanse elektronicafabrikant heeft die overeenkomst gesloten ruim voor de komst - laat staan de snelle groei - van Android.

Het is niet bekend of deze patentdeal tussen Microsoft en Samsung ook smartphones omvat. Die worden niet expliciet genoemd in de publieke bekendmaking van de overeenkomst. Wel is er sprake van "uitvindingen voor huidige en bestaande producten". Het gaat hier om een patentruil waarbij echter ook sprake is van betaling in geld. Dat is van beide partijen aan elkaar, maar er is niet onthuld hoeveel er wordt betaald of wat de verhoudingen zijn tussen deze kruislingse betalingen.