Microsoft heeft vorige week de stekker uit Deepfish getrokken. De experimentele browser gaf de gehele webpagina weer, zoals op een groot scherm, met de mogelijkheid om in te zoomen op verschillende elementen zoals artikelen of plaatjes. Dit is mogelijk omdat de opgevraagde pagina's worden geoptimaliseerd op de servers van Microsoft.

Microsoft heeft nooit veel ruchtbaarheid aan Deepfish gegeven en momenteel is het project door de realiteit achterhaald. Half augustus kondigde het concern aan er eind september definitief mee op te houden. "Mede dankzij Deepfish verschijnen er veel betere alternatieven. Mobiel browsen benadert nu de functionaliteit van de desktop, en dat hadden we precies voor ogen."

Rivalen

De Live laboranten hinten hiermee naar rivalen die wel succesvol zijn op de markt van mobiele browsers, zoals Apple's iPhone-browser en Opera Mini, die beiden vergelijkbaar functioneren door het zoomen en schalen van webelementen te stroomlijnen.

Mozilla loopt overigens behoorlijk achter op dit gebied: het Fennec project bevindt zich nog steeds in het experimentele stadium.

Recent zag Skyfire, een nieuwe mobiele browser het levenslicht. De applicatie werd in januari geïntroduceerd en is nu als open bèta beschikbaar voor Windows Mobile en een aantal Symbian-modellen van Nokia.