Het Taiwanese Wistron is een zogeheten original device manufacturer (odm): een fabrikant die voor andere ict-leveranciers hun hardware maakt. Wistron is ooit voortgekomen uit computerproducent Acer, die nu naast Samsung de eerste ChromeBooks op de markt brengt. De nu gesloten, geheime patentovereenkomst met Microsoft bestrijkt de tablets, smartphones, e-readers en andere consumentenapparatuur die het bedrijf maakt en die “het Android- of Chrome-platform" draaien.

Linux-technieken

Daarmee wordt dus niet de webbrowser Chrome van Google bedoeld, maar ChromeOS: de afgeslankte Linux-uitvoering van Google die alleen de eigen browser draait. Dit bevestigt de vermoedens dat Microsoft inderdaad patenten heeft op basale technieken in Linux. De Windows-fabrikant beweert dit al sinds 2006, maar heeft nooit details onthuld. Microsoft heeft het tot op heden vooral op Android-gebruikende bedrijven gemunt.

Recent zijn nog twee van die hardwareproducenten gezwicht voor Microsofts patentdreiging. Hifi-fabrikant Onkyo en game-pc-producent Velocity Micro, die beide ook Android-tablets maken, hebben licentiecontracten getekend met Microsoft voor patenten. Kort daarvoor is de militaire Android-maker General Dynamics Itronix overstag gegaan.

Zaak tegen Motorola, Barnes & Noble

Begin vorig jaar heeft smartphonemaker HTC al getekend voor de Android-patenten van Microsoft. Het betaalt naar schatting 5 dollar per Android-toestel aan Microsoft. HTC is voorgegaan door online-winkel en e-readerverkoper Amazon.com. Die leverancier van de e-reader Kindle heeft toen ook patentlicenties genomen voor gebruik van Linux op zijn cloud-servers.

Smartphone- en tabletmaker Motorola en boekhandel Barnes & Noble, die een e-reader met Android levert, weigeren te tekenen. Microsoft heeft tegen die twee Android-gebruikers rechtszaken lopen. De maker van Windows en Windows Phone stelt “bedrijven te helpen met hun kwesties (issues) rond intellectueel eigendom van Android".