Daarmee wordt voor Google de vrees bewaarheid dat de gouden patenten van telecomdino Nortel tegen het bedrijf zouden worden gebruikt. Google was een van de bieders op de patenten, die op de plank lagen van het failliete Nortel.

Microsoft, Apple en een aantal andere bedrijven wonnen die biedingsslag (koopsom 4,5 miljard dollar) met het haastig gevormde Rockstar Consortium en belagen Google nu met diezelfde patenten.

Aanval op Android geopend

De patenten hebben onder meer claims op bepaalde 4G-technologie. Google wordt verweten dat het inbreuk maakt op zeven van die patenten, schrijft Ars Technica.

Apple en Microsoft lanceren via gigapatentrol Rockstar een snoeiharde aanval op Google en zijn Android-partners. Wat betekent deze escalatie?

Een van de inbreuken gaat over technologie voor het koppelen van advertenties met zoekopdrachten in Android. Het gebruik van dat besturingssysteem is dan ook de reden dat ook Samsung, Huawei, Asus, LG, ZTE en HTC zijn aangeklaagd.

Google waarschuwde al voor oorlog

Google heeft na het verliezen van de biedingsslag om de patenten al gezegd dat de alliantie tussen Microsoft en Apple gericht was op een totale oorlog om Android te gronde te richten.

In de aanklacht gebruikt Rockstar daarentegen weer het argument dat het feit dat Google zo agressief meebood op de brisante patenten al aangeeft dat het die patenten al moedwillig schond en zich met de aanschaf ervan wilde indekken.