In een editorial op Windows Central maakt Daniel Rubino van zijn hart geen moordkuil: de Microsoft-fans zijn het schelden op Microsoft zelf zat en slaan nu elkaars hersens in. Op de grootste Microsoft-fansite ter wereld is het vooral voor de mobiele fans van Microsoft geen pretje, meldt Rubino.

"Niemand is tevreden met de gelekte details over Cityman en Talkman, Windows 10 Mobile voelt onaf aan en Microsoft lijkt mijlenver achter te lopen op de concurrentie. Voeg daarbij het afdanken van bepaalde Lumia-apps en het relatieve succes van Apples persconferentie en het is dan moeilijk om nog het licht aan het einde van de tunnel te zien."

Het is allemaal de schuld van Steve Ballmer

Rubino gaat daarover nog wat verder, haalt Microsofts falen in het verleden aan wat betreft mobiele ontwikkeling ("de schuld van Steve Ballmer") en probeert ook nog wat te relativeren. "Vroeger kregen we in één klap een nieuw mobiel besturingssysteem. Nu kunnen we in het Insider-programma de ontwikkeling ervan meemaken. En het blijkt dat dat niet lekker voelt als je een gebruiker bent, en geen techneut of ontwikkelaar. Je weet niet waar het heen gaat en kan er ook geen voorstelling van maken."

Dus, zo gaat Rubino verder, houdt moed, blijf kalm en geef Microsoft de gelegenheid een en ander af te maken. De nieuwe smartphones Cityman en Talkman zien er dan wel niet uit op de gelekte foto's, misschien vallen ze in het echt wel mee. "We zijn op een dieptepunt in ons geloof, maar wat kunnen we anders? Wil je Android, of iOS, ga je gang. Als Windows Phone beter wordt, kom dan terug."