Microsoft wil met deze vriendelijke geste van Microsoft Nokia meer armslag geven in de concurrentiestrijd met andere leveranciers, totdat de eerste smartphones met Windows Phone 7 Mango op de markt verschijnen.

De apps zijn Microsoft PowerPoint Broadcast, bedoeld om presentaties over te sturen van desktop naar telefoon, Microsoft OneNote, voor het noteren van kattebelletjes bij foto's en die te syncen naar het online opslagplatform SkyDrive, Microsoft Lync 2010 Mobile, voor chat, audio en webvergaderen en Microsoft Document Connection dat documenten die staan opgeslagen op SharePoint 2010 servers laat zien zonder dat er van een browser gebruik wordt gemaakt.

Ook Word op Nokiatoestellen

Nokia wil begin volgend jaar tevens OneNote synchronisatie met SharePoint aanbieden. Daarnaast worden Word, Excel en PowerPoint op de toestellen geleverd. Dat zou volgens het bedrijf de eerste keer zijn dat deze Officeproducten buiten het Windows-platform beschikbaar komen.

Volgens Jack Gold, analist bij J. Gold Associates, zijn de gratis apps bedoeld om “het Symbian-publiek klaar te maken voor de overgang naar Microsoft Windows Phone 7. Het is een goede manier om de interesse bij het publiek levend te houden totdat de Windows Mango-telefoons komen."