Terry Myerson, hoofd van de OS groep bij Microsoft, heeft gisteravond in een interview met The Verge aangegeven dat de focus in 2016 niet komt te liggen bij Windows Phone/Mobile.

Tom Warren van The Verge gaf verder aan dat er op de Build developer conferentie al verdacht weinig werd gesproken over Windows Phone. Alleen tijdens een demo van Skype kwam het toestel (en het besturingssysteem) eventjes in beeld. "Het voelde dat Microsoft vooral gefocust was op Windows 10 voor de Xbox en de Hololens".

Volgend jaar beter

Myerson benadrukt wel dat Windows Phone niet helemaal aan de kant wordt gegooid. "Wij zijn volledig gecommitteerd aan het 4-inch scherm en er zal een tijd zijn dat wij er ons [meer] op focussen. Maar dat is nu niet de "core" waarop ik hoop ontwikkelaars-interesse te genereren het komende jaar."

Overigens maakt Myerson zich geen illusies over de stand van zaken omtrent het marktaandeel van Microsoft's smartphones. "Als je veel smartphone-klanten wil bereiken, dan is Windows Phone niet de manier dat te doen." Het marktaandeel van Microsoft's smartphones is al jaren krimpende en steeds meer ontwikkelaars laten de toestellen links liggen.

Het helpt daarbij ook niet dat het bedrijf zelf flink aan het snoeien is in de mobiele tak en de ondersteuning voor oudere Windows-toestellen ook fluctueert tussen de 30 en 50 procent.

Myerson sluit het interview af met de sussende woorden: "Wij gaan coole dingen doen met smartphones. Ze blijven een belangrijk onderdeel van de familie, maar ze zijn niet het allerbelangrijkst."