Microsoft schept verwarring of Windows 7 Phone het mogelijk maakt om 3G-internet door te lussen naar een laptop door de mobiel te gebruiken als modem. Eerder deze week meldde Brandon Watson, Director of Developer Experience for Windows Phone 7, dat het mogelijk is, maar niet standaard aan staat.

Wel of geen tethering

"Het is aan de operators om het aan te zetten, maar het is zeker mogelijk. Ze zullen het echter niet doen. Tja, je moet wel je operatorpartners te vriend houden, maar ook je mobielfabrikantpartners", aldus Watson in een podcast.

Enkelen putten hoop uit deze uitspraken, maar nu komt Microsoft met de officiële verklaring: geen ondersteuning voor tethering. Het lijkt er echter op dat dit laatste statement vooral is om geen verwachtingen over tethering te scheppen, maar dat het OS het in beginsel wel ondersteund. Dat is feitelijk hetzelfde beleid dat Apple heeft met de iPhone: het kan wel, maar de operator moet het aanzetten.

Misbruik

De uitspraak van Watson zal voer voor hackers zijn om de tethering-functionaliteit zelf te ontsluiten. Daarvoor is echter waarschijnlijk root access nodig en dat is geen sinecure, want Microsoft heeft Phone 7 flink dichtgetimmerd, zegt Watson. "[Rooten] is zeer moelijk te doen, zo niet onmogelijk. Maar mensen zullen het wel proberen."

Bijna alle operators verbieden tethering in hun voorwaarden, maar de meesten ondernemen weinig tegen de praktijk. Onlangs kreeg de kleine groep die aan tethering doen van de operators de schuld in de schoenen geschoven. Doordat zij overmatig veel data verstoken, zien bijvoorbeeld KPN en Vodafone zich genoodzaakt om een datalimiet in te voeren.

Geen Flash, geen Skype

Op Android smartphones is tethering eenvoudiger, met bijvoorbeeld een app zoals PDAnet. In Android 2.2 zit tethering standaard ingebouwd. Tevens bevestigde Watson het eerdere bericht dat Windows Phone 7 (nog) geen Flash draait. Bij de lancering zal er ook nog geen ondersteunde Skype app zijn.