Allen, die ooit samen met Bill Gates een softwarebedrijfje begon, heeft de afgelopen maanden de definitieve testversie (release preview) van Windows 8 gebruikt. Hij zet zijn ervaringen daarmee uiteen op zijn blog. Het nieuwe Microsoft-besturingssysteem is door lang geleden opgestapte grondlegger gebruikt op zowel een traditionele desktop-pc als op een tablet. Laatstgenoemde is een Samsung 700T, het apparaat dat Microsoft op zijn BUILD-conferentie heeft uitgedeeld aan ontwikkelaars.

GUI gelijktrekken

"Windows 8 vertegenwoordigt een belangrijke evolutionaire mijlpaal in Windows-ontwikkeling, met name om support voor tablets uit te breiden en om een meer universele gebruikerservaring te bieden voor al Microsofts platformen: pc, tablet en smartphone", begint Allen zijn blogpost.

Hij is onder de indruk van de nieuwe tabletfuncties in Windows 8, dat op 26 oktober officieel uitkomt voor de consumentenmarkt. Het nieuwe besturingssysteem is vanaf die datum ook voorgeïnstalleerd op nieuwe pc's en tablets.

Allen heeft wel enkele kleine issues met de dubbele interface (Metro en desktop) in Windows 8. Hij denkt dat deze onvolkomenheden wel worden aangepakt in de volgende release van het besturingssysteem. In de tussentijd komen er vast applicaties van derde partijen die "de ruwe randjes" van Windows 8 wegnemen, stelt Allen in zijn conclusie.

Doublure-verwarring

Over het geheel genomen is hij tevereden over slimme integratie tussen de twee gui's (graphical user interface). De bediening middels touch-gebaren werkt op een tablet erg goed, oordeelt Allen. Over het algemeen reageert Windows 8 beter en sneller dan Windows 7.

Toch zijn er nog enkele dingen mis. De voormalig Microsoft-topman stelt dat de dubbele gui voor verwarring kan zorgen. "Vooral wanneer er twee versies van dezelfde applicatie, zoals Internet Explorer, tegelijk zijn te openen en gebruiken."

"Bestanden zijn ook te openen in elk van de twee beschikbare gui-modi." Hij schetst het probleem dat een PDF-attachment in de desktopapplicatie Outlook automatisch wordt geopend in de Reader-app die beter geschikt is voor gebruik op een tablet. Windows 8 opent de PDF niet in Adobe's desktopapplicatie Acrobat Reader.

Gebruikstips

De gebruiker moet na het lezen van de attachment in Microsoft Reader zelf weer terugschakelen naar de desktop-gui. Deze handmatige handeling kan worden voorkomen door zelf de instellingen te wijzigen voor welk pc-programma of touch-app welk bestandsformaat mag openen.

Allen geeft in zijn blogpost nog enkele tips om het gebruik van Windows 8 te verbeteren. Daaronder de aanwijzing dat desktopapplicaties als snelkoppeling zijn te plaatsen in het Start-scherm van de touch-interface (voorheen Metro geheten) die als default dient op Windows 8. Verder de tip om de tool ViStart te gebruiken om het aloude startmenu weer terug te krijgen op de nieuwe Windows-versie.