De nieuwste overeenkomst voor patenten van Microsoft op Android is de tiende die de Windows-producent sluit. De betalende partij is de Taiwanese fabrikant Compal; een zogeheten original device manufacturer (ODM) die hardware maakt voor anderen.

Daaronder bevinden zich Acer, Dell, Toshiba, HP, Fujitsu-Siemens en Nokia. Voor de Finse Microsoft-partner maakt Compal naar verluidt Windows Phone-toestellen. De patentdeal met Microsoft is voor Android én Chrome OS. Compal draait een omzet van 28 miljard dollar per jaar.

Jacht op fabrikanten

Compal is de op één na grootste ODM ter wereld, na Quanta Computer die al heeft getekend voor Microsofts patenten. Volgens Microsoft is Compal goed voor 16 procent van alle Android-apparaten wereldwijd. Dat percentage is berekend op basis van de omzet behaald uit de verkoop van hardware gefabriceerd voor andere bedrijven.

Quanta is goed voor 25 procent van de Androidmarkt en fabriceert onder meer de RIM PlayBook en de daarvan afgeleide Amazon Kindle-tablet. ODM Wistron, met 14 procent marktaandeel, betaalt ook al patentvergoedingen aan Microsoft. Dat is net als bij Quanta en Compal voor Android en ook Chrome OS. De grote ODM Foxconn, die naast iPhones en iPads ook Android-apparaten maakt, is door Microsoft aangeklaagd.

Voorbij de helft

Juristen Brad Smith en Horacio Gutierrez van Microsoft bloggen dat het bedrijf nu patentgeld ontvangt van 55 procent van alle ODM's. Voor original equipment manufacturers (OEM's), die zelf apparaten onder eigen naam maken, claimt Microsoft 53 procent.

Dat percentage betreft alleen de Amerikaanse markt en dan ook nog op basis van aantallen Android-smartphones, niet telefoons én tablets. De vergelijking met de ODM's gaat dus op drie punten niet gelijk op. Toch boekt Microsoft flink succes met zijn Android-kruistocht. Qua OEM's heeft Samsung en HTC die ook wereldwijd grote Android-leveranciers zijn.

Verdienen aan Android

Investeringsbank Goldman Sachs heeft al becijferd dat Microsoft komend jaar bijna een half miljard dollar verdient aan Android. Dat is middels de diverse patentdeals. De schatting van 444 miljoen dollar aan royalty-inkomsten is nog van vóór de overeenkomst met het grote Compal. Bij dat bedrijf zijn net als bij alle voorgaande patentdeals van Microsoft de details geheim gehouden: bedragen en patenten zijn niet publiekelijk bekend.