Sinds deze week is de beta van Windows 8 beschikbaar voor consumenten. Op de langere termijn moet het besturingssysteem de tegenvallende verkoopresultaten van Windows-gebaseerde smartphones een steun in de rug bieden. Dat zegt Larry Liebermann, Senior Product Manager voor Windows Phone tijdens het Mobile World Congress in Barcelona tegenover de Inquirer.

Tegenvallende verkopen

Hij geeft daabij toe dat de verkoop van Windows Phone-apparaten tegenvalt. “De verkopen van Windows Phone kunnen beter", zegt hij. “Maar het is een nieuw platform. Windows Phone is geen kleine investering geweest van Microsoft." Ter vergelijking: De Lumia Windows-phone-serie van Nokia heeft tot op heden ongeveer 1 miljoen klanten gevonden. De Androidtelefoon Samsung Galaxy S II is al 20 miljoen keer over de toonbank gegaan.

Over Android heen springen

Reden dat Windows 8 die cijfers gaat verbeteren is volgens Liebermann dat mensen gewend zullen raken aan de Metro-bestuuromgeving. “Metro zal een vast plekje krijgen op de desktop en de integratie tussen beide platformen voortstuwen", zo meent hij. Op die manier, zo duimt men in Redmond, kan een 'iPod-effect' ontstaan waardoor Windows Phone over Android heen kan springen.

Ook Stephen Elop, CEO van Nokia, hoopt dat Windows Phone de concurrentie met Android uiteindelijk aan kan. Tijdens zijn keynote op WMC zegt hij dat de smartphones goede waarderingscijfers kan overleggen van klanten. Ook zou de verkoop langzaam beter worden. Een vergelijking met de Galaxy S II noemt hij 'appels met peren vergelijken'. “De verwachtingen rond de Samsung Galaxy S II waren anders omdat het gebruik maakt van een gevestigd ecosysteem", luidt zijn argument. “De Lumia-serie moest van nul beginnen met Windows Phone."