Microsoft stelt in het persbericht dat Motorola negen patenten schendt in zijn Androidtelefoons.Het gaat om patenten die te maken hebben met functionaliteit die "essentieel zijn voor de gebruikerservaring", aldus Horacio Gutierrez, topadvocaat van Microsoft.

R&D-investeringen

Het gaat onder andere om het synchroniseren van email, agenda en contacten. Daarnaast hebben de patenten betrekking op meldingen van het besturingssysteem aan applicaties voor onder meer de signaalsterkte en het resterende batterijvermogen.

“We hebben een verantwoordelijkheid tegenover onze klanten en aandeelhouders om de miljarden dollars te beschermen die we elk jaar investeren in het naar de markt brengen van innovatieve producten en diensten. Motorola moet ophouden met het schenden van onze gepatenteerde uitvindingen in zijn Android smartphones”, zegt hij.

In een blogpost wijst hij er vervolgens op dat de grote waarde van telefoons van de radio-stack is overgegaan naar de software-stack. En daar heeft Microsoft veel patenten die het bedrijf zal verdedigen.

Motorola zegt dat het zich met hand en tand zal verzetten.

Aanklacht tegen HTC

Ongeveer zo'n zelfde aanklacht heeft Microsoft eerder al ingediend tegen smartphonefabrikant HTC. Ook dat bedrijf gebruikt het open source-besturingssysteem Android dat Google gratis ter beschikking stelt aan toestelmakers.

HTC heeft een rechtszaak voorkomen door een patentdeal met Microsoft te sluiten. De voorwaarden daarvan zijn niet onthuld, wel dat HTC aan Microsoft betaalt. Dat heeft CEO Ballmer in staat gesteld te claimen dat Android helemaal niet gratis is.

Licenties op ActiveSync

Google heeft een licentie voor het gebruik van ActiveSync in Android, maar Motorola heeft dat niet. “Motorola is de enige van de grote bedrijven achter Android die geen licentie heeft op ActiveSync”, zegt Chris Hazelton, een analist van de 451 Group tegen de IDG Nieuwsdienst. HTC, Samsung, Sony Ericsson en Dell hebben die licentie wel.

Bij zo'n licentie gaat het om veel geld, en daarom zou Motorola ActiveSync misschien niet hebben gelicenceerd. “Het gaat daarbij om honderden miljoenen dollars”, stelt Hazelton. Hij denkt ook dat het er Microsoft om te doen is Android dwars te zitten. Gartner verwacht dat Android in 2012 het tweede smartphoneplatform zal zijn achter Symbian. “Dat is een grote zorg voor de traditionele spelers, die jaren lang hebben geïnvesteerd. Dat dwingt Microsoft nu om zich af te vragen 'Hoe bevechten we dit? We maken het zo duur en zo riskant mogelijk voor mensen die overwegen om met Android in zee te gaan.'”

Apple en Oracle

Microsoft is niet de enige die zich bedreigd voelt door Android. Zo heeft Apple HTC aangeklaagd vanwege zijn Android telefoons, en Oracle heeft onlangs Google aangeklaagd vanwege het gebruik van Java in Android. Microsoft refereerde nog aan die zaken. “Met onze actie van vandaag willen we alleen maar zeker stellen dat anderen respect tonen voor onze intellectuele eigendomsrechten die door Android telefoons worden geschonden; en als we kijken naar recente acties van Apple en Oracle, dan staan we daarin niet alleen”, schrijft Horacio Gutierrez

Deze maand komen de eerste telefoons met het nieuwe Windows Phone 7 op de markt.