Een aantal journalisten kreeg van Microsoft een uitnodiging voor een persevenement op maandag 12 april met de mysterieuze boodschap: "it's time to share. Volgens diverse Amerikaanse media gaat het om de presentatie van een aantal nieuwe smartphones.

De toestellen zouden de 'Pure' en de 'Turtle' heten, en voortkomen uit het al lang geruchtmakende Project Pink. Beelden van de telefoons lekten afgelopen september al uit via gadgetblog Gizmodo.

Geen Windows Phone 7

De smartphones zullen naar verwachting géén Windows Phone 7 draaien, maar een aangepaste versie van het Danger OS, dat weer gebaseerd is op Windows CE. Danger OS draait ook al op de Sidekick, een door Microsoft-dochter Danger gemaakt toestel. Fabrikant Sharp maakt het toestel, meldt Microsoft-blogger Mary-Jo Foley.

Doelgroep van de Pure en de Turtle zijn jongeren die veel tijd spenderen op Facebook en andere sociale netwerken. Ook zal de software van Zune, de Microsoft-tegenhanger van de iPod, zoals verwacht worden geïntegreerd op de telefoon.

Al over een maand begint de Amerikaanse operator Verizon met de verkoop van de Pure en de Turtle, meldt CNET. Ook zouden er nog twee andere toestellen, de 'Lion' en de 'Pride' in de maak zijn.

Nieuwe naam Windows Phone

Een andere Microsoft-troef op smartphonegebied, Windows Phone 7 Series, heeft overigens een andere naam gekregen: Windows Phone 7. Het team achter Windows Phone 7 laat via Twitter weten dat voor de iets kortere merknaam is gekozen.

Ondertussen zit rivaal Apple ook niet stil op telefoongebied. Het bedrijf houdt een presentatie op 8 april, waarin een "sneak peek van de volgende generatie iPhone OS" gegeven wordt. Verwacht wordt dat het gaat om een nieuwe firmware (4.0) voor de iPhone, waarin wellicht zaken als multitasking en meer advertentiemogelijkheden in verwerkt zitten.