Microsoft maakt een eigen smartphone, die het laat produceren door een enkele hardwareproducent. De Amerikaanse telecomaanbieder Verizon is de eerste die het toestel gaat voeren, en mogelijk voorlopig de enige. Dit meldt de Wall Street Journal, op basis van bronnen die dicht bij het vuur zitten.

Speciaal ontwikkeld

Pink is een multimediatelefoon met multitouch-scherm, schrijft de Amerikaanse krant. Het draait een speciaal ontwikkelde uitvoering van Windows Mobile, met extra functies, en heeft ingebouwde directe toegang tot de Windows Marketplace for Mobile. Die online-applicatiewinkel moet Microsofts antwoord zijn op de populaire iTunes Appstore van Apple. De Windows-producent werkt daar al geruime tijd aan.

Volgens de Wall Street Journal komt Pink begin volgend jaar uit. Microsoft heeft inmiddels gereageerd op dit bericht en de daaruit voortgekomen speculatie. Het bedrijf geeft simpelweg een standaardverklaring.

Die luidt: "Microsofts strategie is niet gewijzigd. Die is - en is altijd al geweest - om een softwareplatform te bieden aan de ict-industrie. We werken hecht samen met veel mobiele operators en apparatenfabrikanten over de hele wereld, omdat klanten verschillende ervaringen willen op een variëteit aan telefoons." Soortgelijke sussende woorden heeft Microsoft ook geuit voordat het kwam met zijn eigen digitale muziekspeler Zune, bedoeld als iPod-killer.

Geruchtenstroom

Ondertussen zijn er ook geruchten dat Verizon de iPhone afsnoept van het exclusieve contract dat de Amerikaanse telecomaanbieder AT&T heeft met Apple. Andere geruchten gaan erover dat de Mac-maker een speciale iPhone Light heeft die het aan Verizon gunt.

Verder zou dat telecombedrijf in gesprek zijn met diverse makers van Android-smartphones. De enige partij die nog lijkt te ontbreken in de geruchtenstroom is Palm, wiens Pre-smartphone in de VS toch voorbehouden is aan Sprint.