De kleinere Surface gaat later dit jaar in massaproductie, melden anonieme bronnen aan de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. Die stellen ook dat Microsoft een eigen smartphone-ontwerp test, hoewel het onduidelijk is of die ook echt als eigen product op de markt komt.

De 'Surface mini' moet het Windows-platform beter laten concurreren tegen Apple's iOS en Google's Android. Die twee mobiele platformen gooien hoge ogen met respectievelijk de 7,9 inch iPad mini en verschillende 7 inch Android-tablets. Laatstgenoemde concurrent wordt gemaakt door verschillende fabrikanten, waaronder naast Android-reus Samsung ook Google zelf die zijn Nexus 7 laat maken door Asus.

Lagere schermresolutie

De uitgelekte informatie over een 7 inch Windows-tablet van Microsoft zelf volgt op berichten dat de leverancier de systeemeisen voor Windows heeft verlaagd. Het besturingssysteem mag nu ook officieel draaien op apparaten met een lagere schermresolutie van 1024 bij 768 pixels. Tot voor kort moest dit minimaal 1366 bij 768 zijn.

Tablet- en computermakers hebben dus toestemming om schermen met een lagere resolutie te gebruiken, wat in de praktijk zeer waarschijnlijk zal neerkomen op kleinere schermen. Microsoft lijkt de hardwarefabrikanten (OEM's) aan te moedigen om kleinere en goedkopere tablets met Windows 8 op de markt te krijgen. Het laat dat volgens de bronnen van de WSJ echter niet alleen over aan die pc-partners, net zoals eerder al met de eigen Surface RT- en de Surface Pro-tablets.

OEM-kortingen

Een maand geleden lekte al uit dat Microsoft de OEM-prijzen voor Windows 8 en ook voor Office verlaagd specifiek voor installatie op kleinere apparaten. Windows 8 plus Office 2013 kosten de tabletmakers dan slechts 30 dollar voor apparaten onder de 10,8 inch, wist The Wall Street Journal te melden. Normaliter kosten de twee softwarepakketten zo'n 120 dollar voor oem's.

Daar bovenop komen dan de hardwarekosten van de fabrikanten, die natuurlijk ook winst willen maken. De iPad mini kost 335 euro voor de 16 GB-uitvoering, terwijl de 32 GB Nexus 7 tegenwoordig voor 249 euro te koop is. Tablets met Windows zijn wat hoger geprijsd en houden bovendien minder opslagruimte over doordat het besturingssysteem zelf meer ruimte kost. Dit geldt zowel voor tablets met ARM-variant Windows RT als voor pc-tablets met het reguliere Windows 8 Pro.

Komende herfst

De aan OEM's aangeboden kortingen voor Windows plus Office moeten kleinere tablets aantrekkelijker maken. Deze 7 of 8 inch apparaten zouden in de herfst op de markt moeten komen. Dat is dan ongeveer tegelijk met 'Surface mini' waar Microsoft volgens de WSJ zelf al aan werkt. Onderzoeksbureau IDC heeft in januari dit jaar al gesteld dat de Windows-maker zich snel moet aanpassen aan de verschuiving in de tabletmarkt naar goedkopere en kleinere apparaten, meldt de internationale News Service van Webwereld-uitgever IDG.