De nieuwe software voor Microsofts iPod-tegenhanger blijkt intern drivers te hebben voor een usb-apparaat dat de toevoeging 'Phone' heeft in het driver-installatiebestand. De driververwijzing daarin bevat specifieke hardware-identificatie die verwijst naar een product van Microsoft.

Niet Windows Mobile

Hardware-identificatie is volgens de usb-specificatie leveranciers- en productgebonden. Het gaat dus niet om een eventuele integratie van de Zune-software in Windows Mobile. Dat zou op stapel kunnen staan voor de huidige versie 6.5 of voor het nog komende 7.0 dat Microsofts mobiele platform eindelijk gelijk moet trekken met de concurrentie. De usb-identifier voor het Microsoft-eigen telefoontoestel staat naast de id's voor de reeds bestaande drie Zune-generaties, meldt techblog Istartedsomething. De hiermee waargenomen Zune-telefoon lijkt te komen in drie verschillende modellen, nog los van verschillen in opslagcapaciteit. Zunes met verschillende opslagruimte vallen namelijk al wel onder één identifier.

Eerder heeft smartphonemaker Palm zijn Pre-toestel zo ingesteld dat iTunes het apparaat herkende als een iPod-model. Daarmee kan de Pre-smartphone synchroniseren met Apple's veelgebruikte mediaspeler. Apple blokkeert dat en usb-standaardisatieorgaan USB IF heeft deze 'fraude' van Palm afgekeurd.

Codenaam Pink

Er gaan al bijna een jaar geruchten dat Microsoft werkt aan een eigen smartphone, onder de codenaam Pink. Deze multimediatelefoon met multitouch-scherm zou niet een nieuwe uitvoering zijn van de Sidekick-telefoon, die Microsoft bezit dankzij de overname van fabrikant Danger. Daarvan is in oktober nog de in de cloud opgeslagen data van Amerikaanse gebruikers verloren gegaan. De verwachtingen voor een Microsoft-toestel zijn niet hooggespannen.