De Amerikaanse tak van T-Mobile plakt de merknaam Sidekick voortaan op Android-toestellen. Het is nog niet bekend wanneer die verschijnen en of die ook de Sidekick cloud-diensten bieden, of dat het slechts een merknaam is op standaard Android-smartphones. Op de Sidekick-site van T-Mobile staat alvast een teaser waarin 4G wordt aangeprezen (hoewel dat niet echt 4G is).

Gebruikersdata weg

T-Mobile schrapt in ieder geval de cloud-diensten die het biedt voor de huidige Sidekick-smartphones. Vanaf 31 mei gaan de servers offline. Daarmee worden bestaande toestellen gedegradeerd tot gewone telefoons. De Sidekick-toestellen van fabrikant Danger, in februari 2008 gekocht door Microsoft, zijn voor de smartphone-functies namelijk geheel afhankelijk van de serverinfrastructuur.

Die afhankelijkheid werd eind 2009 op pijnlijke wijze duidelijk toen door “een serverfout” alle gebruikersdata (waaronder contacten, agenda’s en foto’s) van Sidekick-telefoons was verdwenen. Die smartphone, waarvan in 2002 al het eerste exemplaar verscheen, wordt exclusief geleverd door T-Mobile in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Duitsland en Oostenrijk. Het wordt wel een Blackberry voor pubers genoemd.

Exporteren en overstappen

Het is nu de vraag wat er gebeurt met de gebruikersdata na 31 mei. De Sidekick-telefoons slaan persoonlijke gegevens namelijk op in de cloud. Slechts een beperkte hoeveelheid data staat op de telefoon zelf en heeft daar ook constant stroom nodig. Bij de storing van eind 2009 gaven Microsoft en T-Mobile het dringende advies om de telefoon niet te laten leeglopen, omdat dan de laatste restjes (lokaal opgeslagen) data zouden verdwijnen.

T-Mobile zegt tegen techblog All Things D dat het nog met aanbiedingen komt om bestaande klanten te helpen overstappen. Daarnaast zal het webtools bieden waarmee gebruikers hun adresboeken, foto’s, agenda’s en andere gegevens kunnen exporteren uit de Danger-cloud voor de Sidekicks. Het is nog niet bekend of er ook importmogelijkheden komen voor andere toestellen.

Danger, Android, KIN

Sidekick-maker Danger is ooit opgericht door Andy Rubin, die later Android heeft ontwikkeld, wat weer is opgekocht door Google. Rubin werkt daar nu nog. Microsoft heeft na de overname van Danger lange tijd gewerkt aan dat op Java gebaseerde platform, naast het eigen Windows Mobile.

Microsofts mobiele platformen legden het af tegen de iPhone en later ook tegen Android. Uiteindelijk heeft Microsoft in april vorig jaar twee smartphones gelanceerd. Die van de Sidekick afgeleide ‘social’ telefoontoestellen zijn na twee maanden alweer geschrapt. Microsoft zei zich toen te concentreren op Windows Phone 7, dat een half jaar later is gelanceerd. Dat geheel nieuwe platform was in juli al geruime tijd in wording.