Microsoft kan volgens IDC een stevig kassucces verwachten wanneer het Office-versies uitbrengt voor iOS en Android. Een kans die overigens geen lang leven beschoren is. De marktonderzoeker verwacht dat de populariteit van 7 of 8 inch-tablets op den duur Office overbodig maakt. Gebruikers zullen in dat geval definitief voor alternatieven kiezen.

Speculaties rond de Office-apps op andere platforms doen al jaren de ronde. Toch heeft Microsoft officieel nog niets beloofd. Sterker nog, het bedrijf ontkent de eerder uitgelekte plannen dat Office Mobile in maart 2013 zou uitkomen.

Geld stroomt binnen

Maar volgens IDC is dit de laatste kans voor de softwaremaker. “De dag waarop Microsoft Office voor iOS en Android uitbrengt, stroomt het geld binnen. Maar wanneer ze te lang wachten, riskeren zij dat mensen alternatieven gaan vinden, of workarounds", beredeneert IDC-analist Bob O'Donnell tegenover Webwerelds zustersite Computerworld.com.

Bovendien zijn volgens hem steeds kleinere tablets een gevaar. “Er wordt nu al minder nadruk gelegd op 10 inch-tablets. Wij denken dat die piek in 2012 lag. En Office zal er minder toe doen op 7 inch-tablets. Dus als ze [Microsoft - red] niet snel opschieten, lopen ze een gouden ei mis", schetst de analist, die gelooft dat de kleinere schermen niet geschikt zijn voor het kantoorpakket.

Zijn theorie wordt ondersteund door cijfers van NPD. Dat onderzoeksbureau voorspelt dat 45 procent van de tabletmarkt nog dit jaar zal bestaan uit 7 en 8 inch-tablets, zoals de iPad Mini van Apple, de Galaxy Tab 2 van Samsung en de Google Nexus 7.

Office of Windows?

IDC verwacht dat Microsoft in 2013 alsnog komt met Office voor iOS en Android. Toch zal dat een moeilijk beslissing blijken. Volgens O'Donnell betekent dit het einde van Windows RT. Dat platform zal in zijn ogen zijn toegevoegde waarde verliezen wanneer het Office niet langer als enige aanbiedt.

Microsoft staat daarom voor een strategische keuze. “Ze moeten beslissen wat er belangrijker is, Office of Windows. Aangezien de strijd tussen de besturingssystemen veel zwaarder is, zou ik als Ballmer mijn geld op Office zetten."