Het Mono-project dat het .Net-platform onder Android beschikbaar wil maken krijgt van Microsoft goedkeuring, zegt Tom Hanrahan, directeur van Microsofts open-source technologiecentrum. "Het soort juridische actie dat Oracle nu neemt tegen Google vanwege Java zal in dit geval niet gebeuren", aldus Hanrahan.

Microsoft beloofde eerder dat .Net runtime- en C#-specificaties beschikbaar zouden zijn voor ontwikkelaars van het Mono-project.

"Als er via Mono een .Net-port naar Android komt, dan valt dat onder de belofte", aldus Hanrahan tegen Techworld Australia. De Microsoft-manager bezoekt Australi├ź voor de jaarlijkse Tech.Ed-conferentie.

Novell werkt al enkele maanden aan een Mono-port naar Android, die MonoDroid wordt genoemd. Van MonoDroid komt in het derde kwartaal een eerste voorproefje uit. Novell kwam eerder al met MonoTouch voor apparaten met Apple's iOS.

Rechtszaak

Oracles aanklacht tegen Google spitst zich toe op de ontwikkeling van de Dalvik virtuele machine die applicaties geschreven in Java kan draaien. Dalvik is geen officieel goedgekeurde Java runtime-omgeving, hoewel Sun in eerste instantie lof uitte voor Google's ondersteuning van Java op Android. Pas nadat Oracle Sun overnam, leidde dat tot een rechtszaak.

Community Promise

Microsoft zal een port van C# naar het mobiele platform niet tegen willen houden op basis van zijn eerdere Community Promise richting die open-source wereld. Maar die belofte ging volgens de Free Software Foundation niet ver genoeg op het gebied van beschermen van open-source implementaties tegen patentaanklachten. Als Microsoft een van de patenten verkoopt, zou de koper iedereen die het gebruikt in zijn programma's kunnen aanklagen.

Maar Mono-ontwikkelaar Miguel de Icaza maakt zich geen zorgen over de mogelijke juridische consequenties vanwege .Net-implementaties, schrijft hij in een weblogbericht. "Google zou de huidige kwestie met Oracle kunnen schikken, om vervolgens over te stappen naar het beter ontworpen, prettiger bruikbare en opener .Net-platform," aldus De Icaza.