De betaversie van de Silverlight 2-plugin werd gisteren gepresenteerd op de Mix08-bijeenkomst in Las Vegas, tegelijk met de eerste publieke testversie van de browser IE8. De plugin, geschikt voor Windows en Mac, is te downloaden op Microsofts website.

Nog niet populair

Silverlight is een concurrent van de flash-speler van Adobe en aanverwante technologieën. Bedrijven en programmeurs tonen echter nog weinig aandacht voor de plugin van Microsoft, zo blijkt uit populariteitsmetingen.

Een noviteit van de Silverlight 2-versie is onder meer "adaptive streaming", waarmee automatisch de juiste bandbreedte en encoding worden gekozen. Verder ondersteunt Silverlight 2 SOAP en REST (Representational State Transfer). Ook bevat de plugin zoals aangekondigd een browser-onafhankelijke versie van het .Net raamwerk, waarmee deze onder meer Visual Basic, C#, JavaScript, IronPython en IronRuby ondersteunt.

Olympische Spelen

Microsoft toonde de mobiele mogelijkheden en webprestaties van Silverlight 2 aan de hand van content van partners als NBC Sports. Deze omroep zal Silverlight gebruiken om de komende Olympische Spelen op het web uit te zenden. Weatherbug demonstreerde een mobiele weersvoorspelling-toepassing via Silverlight op een Nokia-telefoon.

Silverlight op iPhone?

Mobiele versies van Silverlight 2 moeten straks onder meer werken op toestellen van Nokia's S60-serie met het Symbian-besturingssysteem. Tijdens de Mix08-bijeenkomst in Las Vegas zinspeelde Scott Guthrie van Microsofts .NET-platform erop dat de plugin ook op de iPhone van aartsrivaal Apple zou kunnen komen. "Microsoft wil dat Silverlight kan draaien op alles dat een SDK (software development kit) heeft", aldus Guthrie op ZDNet Australië.

Aangezien Apple-topman Steve Jobs fel heeft uitgehaald naar flash, is er volgens sommigen een goede kans voor Silverlight 2 op de populaire iPhone. Joseph Sweeney, analist van IBRS, ziet dat echter niet zo snel gebeuren, hoewel Silverlight wel een toekomst op de mobiele markt heeft. "Als applicatie-raamwerk maakt het een goede kans te worden gebruikt op besturingssystemen van mobiele apparaten", aldus Sweeney.