Een Tsjechische productmanager van Microsoft liet op een bijeenkomst gisteren los dat Office uitkomt voor de mobiele platformen van Apple en Google. De apps met Microsofts kantoorpakket komen in maart 2013 uit, weet techsite The Verge te melden. Microsoft spreekt dit nieuws echter tegen: "De informatie die onze Tsjechische dochtermaatschappij heeft gedeeld, is niet accuraat."

Duivel in de details

Het bedrijf laat niet weten wat er dan precies niet klopt aan de uitlatingen, die zijn onthuld door de Tsjechische nieuwssite IHNED. Mogelijk dat er helemaal geen apps op stapel staan, óf dat de timing van maart komend jaar niet klopt. Microsoft bracht de afgelopen tijd wel meer apps uit, waaronder ook zakelijke, voor de concurrerende mobiele besturingssystemen, waar zijn eigen smartphone- en tabletplatformen flink op achterlopen qua marktaandeel.

De vermeende komst van Office naar iOS en Android is nog wel bevestigd door een persbericht, wat The Verge in handen heeft gekregen. Die uitgelekte persmededeling is ook van Microsoft Tsjechië. Naast iOS en Android wordt daarin gesproken van Office voor Mac OS, Symbian, Windows Phone, Windows RT naast natuurlijk het reguliere Windows.

Wintel niet langer heilig

De nieuwe RT-variant van Windows 8 draait op ARM-processors en komt standaard met de daarvoor gemaakte Office-variant. Het kantoorpakket is default meegeleverd op Windows RT-tablets, die vanaf eind deze maand te koop zijn. ARM-processors doen ook dienst in smartphones en tablets met iOS en Android.

Voor Office op Symbian hebben Microsoft en Nokia al in 2009 een overeenkomst gesloten. Dat was nog voordat ex-Microsoft-topman Stephen Elop aantrad als ceo bij de Finse telefoonfabrikant, om het bedrijf vervolgens te laten overstappen naar Windows Phone.

Cloud versus apps

Voor Mac OS X brengt Microsoft al jaren een uitvoering van zijn applicatiepakket Office. De nieuwste versie 2013 komt echter niet als zelfstandige applicatie uit voor Apple's computerbesturingssysteem. Mac-gebruikers zijn aangewezen op de clouddienst die Microsoft biedt onder de naam Office 365.

Mogelijk dat dit ook het geval is voor de concurrerende platformen iOS en Android. Daarmee zou de Tsjechische onthulling van Office-apps neerkomen op browserapps die direct - en alleen - uitkomen op de webapps van Office 365. Microsoft-ceo Steve Ballmer heeft net aan aandeelhouders uitgelegd dat de Windows- en Office-maker niet langer vooral een softwarebedrijf is, maar een hardware- en servicesbedrijf. Hij benadrukt in zijn open brief eigen mobiele apparaten en clouddiensten, zoals Office 365.