Is dit dan de wearable van de toekomst? Microsoft-onderzoekers werken aan slimme sjaals die niet alleen comfortabel moeten zijn door te kunnen opwarmen, maar ook een masserend en kalmerend effect met zich meebrengen. Project SWARM (Sensing Whether Affect Requires Mediation) is uiteindelijk tevens bedoeld voor mensen met autisme of handicaps zoals slechtzienden en slechthorenden. Het huidige prototype is gemaakt na overleg met deze doelgroep.

Stress management

De smart scarf moet namelijk zowel de zintuigen als de emotionele staat tegemoet gaan komen. Hoe dan wel niet, hoor ik je denken. Nou, de onderzoekers denken uiteindelijk een manier te vinden waarbij de sjaal via biometrische sensors emoties of stress kan meten. De reactie van het apparaat is vervolgens opwarmen, vibreren of juist het lichaam afkoelen.

Dat kan via de modules die op je lichaam zijn af te stemmen, legt Microsoft Research onderzoekster Asta Roseway uit aan MIT Technology Review. Zij schreef mee aan het bijbehorende paper (zie hieronder) en wil de sjaal nu doorontwikkelen tot een subtiel technologisch apparaat die niet opvalt maar wel uiteindelijk zal integreren met fysieke sensoren, zoals een hartslagmeter zodat een volledig emotioneel detectiesysteem ontstaat.

Project Swarm (Sensing Whether Affect Requires Mediation)