Meer applicaties, enkele nieuwe diensten en vooral een aantrekkelijke combinatie met Windows 8 geven Microsoft hoop op betere mobiele tijden.

Met Windows Phone 8 gaat het opnieuw de strijd aan met het minieme marktaandeel (nog geen 4 procent) ten opzichte van concurrenten Android en iOS. Microsofts tactiek daarbij is om zijn gebruikers zoveel mogelijk ruimte te geven om zijn smartphone af te stemmen op persoonlijke voorkeuren.

Weinig verrassingen

Dit werd sterk benadrukt in de ruim een uur durende, weinig verrassende productpresentatie in San Fransisco. De opening werd verzorgd door Windows Phone programmamanager Joe Belfiore, tussendoor bijgestaan door wat gasten (zijn kinderen en actrice Jessica Alba) alvorens CEO Steve Ballmer het slotwoord voerde. Het bleef bij een echte consumentenpresentatie, die de aanwezige pers geen moment verbaasde.

De technische details zijn al sinds juni bekend en kregen geen spannend vervolg. Ook werden er geen nieuwe partners, modellen of release-data bekend gemaakt. Op enkele interessante features na, werd verder ook weinig bekend over de uitrol van het nieuwe mobiele besturingssysteem.

Verder dan de losse opmerking dat de uitrol in Europa – zonder specifieke landen te noemen – komend weekend van start gaat, kwam Ballmer niet. Wel maakte hij bekend dat vanaf morgen de gratis SDK (Software Development Kit) beschikbaar komt voor app-ontwikkelaars.

Populaire applicaties

Belfiore sprak over het “opnieuw uitvinden van de smartphone” voor elke gebruiker en kwam even later met het eerste goede nieuwsbericht: Windows Phone 8 herbergt eindelijk 46 van de 50 meest populaire mobiele applicaties, waaronder nieuw gebouwde apps van sociale trekpleisters als Facebook, Twitter en natuurlijk het eigen Skype, dat in Windows Phone standaard geactiveerd is. In totaal zijn er nu 120.000 apps beschikbaar in 50 talen.

Microsoft mikt daarbij op het real-life brengen van informatie. Via het concept van 'Live Apps' verversen de tegel-applicaties zichzelf voortdurend en worden de laatste e-mails, ontvangen berichten en nieuwsberichten op het startscherm getoond. Daarmee sluit het opnieuw aan bij Windows 8, dat hetzelfde concept hanteert.

Meer browsen met bundel

Het meest interessante uit de presentatie is het nieuwe ‘Data Sense’, waarmee volgens Microsoft elke mobiele webpagina gecomprimeerd wordt en het maar liefst 45 procent meer webbrowsen belooft met dezelfde data-bundel. Providers moeten deze compressie overigens wel ondersteunen. Microsoft heeft daarvoor in Amerika al een contract afgesloten met provider Verizon.

Daarnaast werd muziekdienst Pandora behandeld (pas vanaf begin 2013 beschikbaar) waarbij Microsoft nieuwe gebruikers een jaar lang gratis muziek zonder reclame cadeau doet. Ook de persoonlijke groepenapplicatie 'Rooms' (Kamers) waarbij WP8-gebruikers media en agenda kunnen delen en de kindervergrendeling via 'Kid's Corner' (Speelhoek) konden op een bescheiden applaus rekenen.

Toch biedt Windows Phone 8 met de vergaande koppeling met Windows 8 een bijzondere vooruitgang. De synchronisatie via cloudplatform Skydrive zorgt ervoor dat ook Microsoft voor het eerst in de geschiedenis een gekoppeld ecosysteem heeft van pc, tablet en smartphone. Het is echter afwachten of dat het gapende gat met de concurrentie kan overbruggen.