Het gaat om Microsofts patent op tabbladen die een besturingssysteem universeel biedt voor alle applicaties die het draait. De Windows-producent heeft octrooi op deze uitvinding in 1994 aangevraagd en in 1999 verkregen. De Amerikaanse boekhandel Barnes&Noble verweert zich tegen de patentclaims van Microsoft. De nu geschrapte claim van het tabbladen-patent ('522) is al gepareerd met een verwijzing naar IBM's veel oudere OS/2, wat mede door Microsoft is ontwikkeld.

'Geen concessie'

Microsoft stelt dat het verwijderen van dit ene patent uit de aanklacht tegen Barnes&Noble de zaak helderder maakt. Het is volgens Microsoft geen concessie op de inhoud van de claims, meldt ict-nieuwssite Cnet. De twee bedrijven treffen elkaar vandaag voor een rechter van de ITC (International Trade Commission) waar Microsoft de zaak heeft aangespannen. De ITC kan sneller oordelen dan een reguliere rechtbank en bovendien importverboden opleggen.

Microsoft heeft diverse patenten op basale softwarefuncties in stelling gebracht tegen Barnes&Noble. De Amerikaanse boekhandel is in maart vorig jaar aangeklaagd, voor het gebruik van Android op zijn e-reader Nook. Barnes&Noble is één van de weinige Android-gebruikende bedrijven die weigert te betalen voor de patentclaims van Microsoft. Een andere verzetspleger is Motorola, dat nu wordt ingelijfd door Android-maker Google.